"Naredili ste veliko napako, ki jo boste plačali!"

Foto: Epa
Foto: Epa
Izraelski premier Benjamin Netanjahu je po napadu Iranu sporočil, da je storil "veliko napako", za katero ne bo ostal nekaznovan. "Kdorkoli nas napade, jih mi napademo nazaj," je dodal in tako neposredno zagrozil Teheranu.
Oglej si celoten članek

"Iran je nocoj naredil veliko napako, ki jo bo plačal," je v torek zvečer povedal predsednik izraelske vlade Benjamin Netanjahu ob srečanju sveta za nacionalno varnost.

Izraelska vojska je pred tem sicer sporočila, da so njihovi sistemi zračne obrambe s pomočjo ameriške mornarice v Sredozemlju učinkovito delovali pri ustavitvi napada s skoraj 200 raketami.

V posnetkih iz Izraela, ki jih prenašajo svetovni mediji, je mogoče videti več eksplozij tako na nebu kot na kopnem, kar pomeni, da bo škoda napadov verjetno večja od prvotnih poročil.

Po doslej znanih podatkih je v napadu namreč umrl samo en Palestinec na zasedenem Zahodnem bregu, ki so ga zadeli ostanki sestreljene rakete. Izraelski zdravniki so ob tem poročali, da sta bili zaradi šrapnelov lažje ranjene še dve osebi.

"Današnji dogodki bodo imeli posledice," je včeraj po napadu napovedal tiskovni predstavnik izraelskih sil Daniel Hagari. "Imamo načrte in ukrepali bomo na kraju in ob času, ki ju bomo določili," je dejal.

Iz Teherana so še pred prihodom raket v izraelski zračni prostor napovedali, da bodo ob morebitnem izraelskem odgovoru državo znova napadli.

Foto: Profimedia Kopenski napad Izraela na Libanon

Varnostni svet ZN danes o iranskem napadu na Izrael

Varnostni svet ZN se bo danes zaradi iranskega napada na Izrael sešel na izrednem zasedanju, je potrdila Švica, ki je oktobra od Slovenije prevzela predsedovanje najpomembnejšemu organu svetovne organizacije. Na zasedanju bo tudi izraelski veleposlanik Danny Danon, ki je v torek napovedal za Iran zelo boleč odgovor na napad.

Varnostni svet ZN je imel podobno zasedanje že aprila, ko je Iran v odgovor na napad na konzulat v Damasku proti Izraelu poslal okrog 170 brezpilotnikov, 30 manevrirnih in 120 balističnih raket. Iran je tokrat v odgovor na uboje vodje šiitskega gibanja Hezbolah, političnega vodje palestinskega islamističnega gibanja Hamas in iranskega generala poslal proti Izraelu okrog 200 raket.

Tako aprila kot tudi sedaj naj večje škode ni bilo, saj so Izraelci s pomočjo ameriške mornarice sestrelili skoraj vse rakete. V prvem napadu je bila aprila ranjena beduinska deklica, v tokratnem pa na Zahodnem bregu ubit Palestinec.

Člani Varnostnega sveta ZN - med njimi veleposlanik Samuel Žbogar - so aprila obsojali iranski napad in pozivali k umiritvi razmer, vendar Varnostni svet ni izdal formalne obsodbe. Diplomati na ZN pričakujejo, da bo tokrat podobno.

"Odločili se bomo, kdaj in kako se bomo odzvali, vendar vam lahko povem eno: to bo opazno, boleče in mislim, da Iranci, ki nas opazujejo, razumejo, da to ni usmerjeno proti iranskemu ljudstvu, ampak proti radikalnemu režimu, ki je iransko ljudstvo potegnil v ta položaj," je v torek novinarjem na sedežu ZN povedal Danon.

"Pripravljeni smo tako na obrambo kot na napad. Izrael bo sprejel vse potrebne ukrepe za zaščito svojih državljanov. Kot smo mednarodni skupnosti že prej jasno povedali - vsak sovražnik, ki bo napadel Izrael, mora pričakovati boleč odgovor," je dodal Danon.

ZDA in Izrael razpravljata o odzivu na raketni napad Irana

ZDA in Izrael razpravljata o odzivu na torkov iranski raketni napad na Izrael, pri čemer sta Teheran posvarila pred hudimi posledicami. Ameriški predsednik Joe Biden je kmalu po iranskem napadu ponovil, da ZDA v celoti podpirajo Izrael. Kot je dodal, se bo o odzivu na napad pogovoril z izraelskim premierjem Netanjahujem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obrambni minister ZDA Lloyd Austin je obsodil agresijo Irana in povedal, da je ameriška vojska prestregla več iranskih raket. Svetovalec za nacionalno varnost ZDA Jake Sullivan pa je poudaril, da bo napad imel hude posledice.

Načelnik štaba iranskih oboroženih sil Mohamad Bagheri je medtem danes zagrozil, da se bo Teheran v primeru napada na njegovo ozemlje odzval z novimi napadi na Izrael. "Če bo Izrael želel nadaljevati te zločine ali storiti karkoli proti naši suverenosti in ozemeljski celovitosti, se bo nocojšnja operacija ponovila, tarča pa bo vsa njihova infrastruktura," je dejal in dodal, da je iranska revolucionarna garda pripravljena na ponovitev raketnega napada, poroča britanski BBC. Slednja je sicer pred tem že zagrozila, da bo Teheran znova napadel Izrael, če se bo ta odzval na njihov napad.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 11:24 2. Oktober 2024.

    Naj Iran dokonča tisto, kar Hitlerju ni uspelo! Naj se usrani židi cvrejo kot čevapčiči!

  • 09:46 2. Oktober 2024.

    Če ne bi bilo v ozadju velikega piromana Joea in njegovih mecenov, bi Izraelci pridno pridelovali pomaranče. Tako pa je …

  • 09:23 2. Oktober 2024.

    Napako je naredil Hitler, kateri ni dokončal dela.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.