Nemčija dobila prva temnopolta poslanca

Foto: Reuters Charles M. Huber Foto: Reuters Karamba Diaby
Eden je kemik, drugi igralec, oba pa imata korenine v Senegalu.
Oglej si celoten članek

Po uradnih podatkih parlamentarnih volitev bosta v nemškem parlamentu po novem sedela dva temnopolta poslanca. Poslanca sta bila izvoljena izmed 34 poslancev priseljencev.

"Moja izvolitev v nemški parlament je zgodovinsko pomemben dogodek," je povedal kemik Karamba Diaby, ki se je leta 1986 iz Senegala preselil v nemško mesto Halle, potem ko je prejel štipendijo za študij. Nemško državljanstvo je dobil leta 2001, prioritete 51-letnega poslanca pa bodo promoviranje enakih možnosti pri izobrazbi. "Vsak otrok, ki se rodi v Nemčiji, bi moral imeti priložnost, da je v šoli uspešen, ne glede na njegovo družbeno okolje ali prihodke njegovih staršev," je povedal.

Drugi temnopolti poslanec, ki je bil v nedeljo izvoljen v parlament, pa je Charles M. Huber. Šestinpetdesetletni igralec, ki se je rodil v Münchnu očetu Senegalcu in materi Nemki, je član konservativne krščanske unije CDU/CSU kanclerke Angele Merkel, ki je zmagovalka nedeljskih volitev.

V Nemčiji, ki ima 80 milijonov prebivalcev, je skoraj eden od petih priseljenec ali otrok ali vnuk priseljencev, relativno malo pa je tistih, ki jim uspe preboj v politične vode. Do sedaj tako v parlamentu ni bilo temnopoltih poslancev, kljub temu da v Nemčiji živi več kot 500 tisoč ljudi, ki imajo afriške korenine.

Med poslanci tudi prva muslimanka

V stranki Merklove, in tako prva v parlamentu, je po novem tudi prva muslimanka Cemile Giousouf. Petintridesetletnica se je rodila v Nemčiji, njeni starši pa so turški priseljenci.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.