Nekdanja sovjetska republika glasuje o vstopu v EU

Foto: Epa
Foto: Epa
V Moldaviji bodo danes potekale predsedniške volitve in referendum o vstopu v EU.
Oglej si celoten članek

Glasovanji naj bi potrdili proevropsko pot nekdanje sovjetske republike. Članstvu v povezavi naj bi bila namreč naklonjena večina prebivalstva, proevropska predsednica Maia Sandu pa velja za favoritinjo predsedniških volitev.

Na referendumu bodo Moldavci odgovarjali na vprašanje, ali naj se vstop v EU zapiše kot cilj v moldavsko ustavo. Večina prebivalstva naj bi bila temu naklonjena. Medtem so proruske sile v državi pozivale k bojkotu glasovanja, ki ga je minuli teden v Kišinjovu kot velik mejnik pozdravila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

52-letna Sandu, ki se bo na volitvah potegovala za drugi mandat, meni, da je poslanstvo njene generacije vključiti Moldavijo v evropsko družino. Po njenih besedah je pridružitev EU moldavski Marshallov načrt. Pristopna pogajanja je država uradno začela junija letos.

V prvem krogu volitev bo nekdanjo svetovalko pri Svetovni banki izzvalo sedem kandidatov in tri kandidatke. Obeta se ji približno 36-odstotna podpora. V zelo verjetnem drugem krogu bodo volivci najverjetneje izbirali med njo in nekdanjim državnim tožilcem Aleksandrom Stoianoglom.

Ta sicer prav tako velja za proevropskega politika, a se obenem zavzema za dobre odnose z Moskvo, ki ima v Moldaviji tradicionalno velik vpliv. Vstopu v unijo ne nasprotuje niti njegova, Rusiji naklonjena stranka socialistov, ki pa Sandu očita, da je referendum razpisala istočasno zato, da bi povečala možnosti za ponovno izvolitev.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.