Napoved uresničili: S 1. julijem bodo razpustili javno RTV

Foto: Profimedia TV studio televizijski studio televizija kamere kamera
Slovaški parlament je v četrtek po večmesečnih protestih odobril vladni načrt za razpustitev in preoblikovanje javne radiotelevizije RTVS. To naj bi s 1. julijem nadomestila nova televizijska hiša STVR, poročajo tuje tiskovne agencije.
Oglej si celoten članek

Za sporni zakon je glasovalo vseh 78 poslancev treh vladajočih socialdemokratskih in nacionalističnih strank. Opozicijski poslanci so protestno zapustili dvorano in bojkotirali glasovanje.

Zakon med drugim predvideva preimenovanje RTVS v Slovaško televizijo in radio (STVR). Omogoča tudi predčasno odstavitev generalnega direktorja, ki ga bo po novem volil devetčlanski svet.

Zakon mora podpisati še slovaški predsednik Peter Pellegrini, veljati pa naj bi začel 1. julija.

Do zakona so kritični opozicija, novinarji in medijske organizacije, saj menijo, da ta ogroža neodvisnost medijev in da želi vlada RTVS zamenjati s sebi naklonjenim propagandnim medijem. Proti zakonu se je izrekla tudi nekdanja predsednica države Zuzana Čaputova. Evropska radiodifuzna zveza (EBU) pa ga je označila za grožnjo neodvisnosti medijev.

Foto: Profimedia TV studio televizijski studio televizija kamere kamera

Opozicija je že napovedala, da bo ustavno sodišče zaprosila za oceno ustavnosti zakona.

Ministrica za kulturo Martina Šimkovičova je sicer v četrtek v parlamentarni razpravi pred glasovanjem poudarila, da želi vlada s predlogom zakona okrepiti javnopravni značaj državne televizije ter zagotoviti spoštovanje pluralizma in načela demokracije.

Potem ko se je v začetku leta na pozive opozicije k protestom proti načrtovanemu preoblikovanju RTVS večkrat odzvalo več deset tisoč ljudi, je gibanje po porazu opozicije na predsedniških volitvah aprila in poskusu atentata na predsednika vlade Roberta Fica 15. maja izgubilo zagon. V torek je v Bratislavi proti vladi in njenim medijskim načrtom protestiralo nekaj sto ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 41

  • 13:03 23. Junij 2024.

    Pri nas pa za promocijo sprijenosti in bizarnih anomalij človeštva, ki nam jih vsiljujejo kot normalne ter za raznorazne politične …

  • 15:03 21. Junij 2024.

    ko levičarjem kaj ni prav vedno ogroža medijsko svobodo... ko so si oni razdelili položaje po partijskih pravilih pa gre …

  • 13:46 21. Junij 2024.

    Javna hiša rtv, ki je namenjena samo sama sebi, je predvsem kupleraj za nvo-lgbt, za gerontofilike in degenerirance-ke, ki vsakokratno …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.