Namesto morilca se je izrekel sodnik

Foto: Reuters
Foto: Reuters
James Holmes, ki je julija v kinodvorani v Denverju ubil 12 in ranil 70 ljudi, se danes na sodišču ni hotel opredeliti, ali je kriv ali ne.
Oglej si celoten članek

Po mnenju sodnika je s tem obramba Jamesa Holmsa le želela zavlačevati postopek, česar pa ni dovolil in se v imenu obtoženega izrekel, da ni kriv.

Preračunavanje obrambe

Holmesovi odvetniki so na sodišču v kraju Centennial uvodoma povedali, da se bo obtoženec pripravljen izreči o krivdi šele maja ali junija. Razmišljajo, da bi se izrekel za nedolžnega zaradi duševne bolezni, kar bi mu potem v primeru zmage na sodišču prineslo zapor v psihiatrični bolnišnici za nedoločen čas. O tem pa se še niso bili pripravljeni izreči, ker bi tožilci dobili podatke o Holmesovem duševnem stanju in potem morda lažje zavrgli takšno obrambo.

Mesece se je pripravljal na pokol

Za tožilce je primer jasen. Holmes se je mesece pripravljal na pokol s kopičenjem orožja, streliva in eksploziva, ki ga je nastavil v svojem stanovanju za policiste, ki bodo raziskovali primer.

Oblečen v neprebojni jopič, opremljen z masko in oborožen do zob, se je 20. julija zvečer odpravil na premiero filma o Batmanu v Aurori in začel pobijati. Kasneje se je mirno predal.

Pokol je v ZDA za kratek čas obudil razpravo o razširjenosti orožja, vendar ni trajala dolgo, saj je orožarski lobi v ZDA prepričal dovolj volivcev, da orožje ne ubija, ampak ubijajo ljudje. Šele pokol 20 predšolskih otrok 14. decembra lani v zvezni državi Connecticut je javno mnenje obrnil v korist dodatnih omejevalnih ukrepov glede orožja, čeprav bo tega v ZDA še naprej dovolj za prihodnje pokole.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.