Namesto brexita nove volitve?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Če bi Bruselj podprl idejo o preložitvi brexita do konca januarja, naj bi Britanci morali spet na volišča.
Oglej si celoten članek

Britanski premier Boris Johnson si bo v primeru, da EU predlaga preložitev brexita do januarja, prizadeval za predčasne volitve, navaja vir na Downing Streetu. Britanski poslanci so namreč v torek potrdili predlog zakona o izstopnem sporazumu z EU, so pa zavrnili časovnico obravnave zakona, zaradi česar je Johnson zamrznil sprejemanja zakonodaje. "Če bo Bruselj pristal na podaljšanje, bo država lahko šla naprej le z volitvami. Parlament je zlomljen," je dejal vir.

Poslanci spodnjega doma parlamenta so v torek na prvem glasovanju potrdili Johnsonov predlog zakona, s katerim bi uzakonili nedavno dogovorjeni sporazum o izstopu iz EU, s 329 glasovi za in 299 proti.

Le nekaj minut pozneje je Johnson doživel poraz, ko so s 14 glasovi večine zavrnili časovnico za potrditev zakonodaje, ki je za obravnavo zakona v spodnjem domu parlamenta predvidevala tri dni.

Brexit Johnsonu načrti padli v vodo

Zdaj je na potezi EU

Johnson je vztrajal, da še vedno želi Združeno kraljestvo popeljati iz unije 31. oktobra, a je priznal, da mora glede dokončne odločitve o nadaljnjem ukrepanju počakati, dokler EU ne sporoči odločitve glede podaljšanje roka za izstop.

Britanska vlada je bila za trimesečno preložitev brexita v skladu s septembra sprejetim zakonom primorana zaprositi v soboto, potem ko je parlament podprl dopolnilo, s katerim je preložil dokončno potrditev dogovora o brexitu do sprejetja potrebne zakonodaje.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je v torek na Twitterju sporočil, da bo voditeljem EU priporočil preložitev brexita, ni pa še jasno, kako dolga naj bi ta bila.

Svet Juncker: Dosežen dogovor glede Brexita

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 05:20 28. Oktober 2019.

    kako neresno in nezrelo za UK. Nazaj naj vse pistavijo kot je bilo pred vstopom v EU. Kaj je tu …

  • mph
    09:33 23. Oktober 2019.

    Več kot očitno je, da rabijo tako nove volitve kot še en potrditveni referendum.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.