Na WikiLeaks tudi o vlogi Hrvatov

Foto: Žurnal24 (Foto: Reuters)
Hrvaškega vojaka Ivico Husaro je ranil ameriški vojak v Afganistanu, a hrvaška javnost tega in še številnih drugih dejstev o svoji vojski ni vedela- dokler ni spletna stran WikiLeaks razkrila 92.000 dokumentov.
Oglej si celoten članek

Hrvaški vojak Ivica Husara je bil lani ranjen v Afganistanu. Poškodoval ga je ameriški vojak, a tega podatka hrvaško obrambno ministrstvo v javnost ni nikoli posredovalo. Je pa to dejstvo razkrila stran WikiLeaks z objavo dokumentov.

Iz njih je razvidno tudi, da so hrvaški vojaki v zadnjih sedmih letih sodelovali v 13 vojaških akcijah. Hrvaški vojaki so sami sestavljali poročilo, a kljub temu javnost ni vedela denimo niti za dejstvo, da se zapletli v spopad s talibansko zasedo. V streljanju sta bila ranjena dva afganistanska vojaka.

Poročilo razkriva tudi, da so se lani hrvaški vojaki znašli v hudi nevarnosti, ko so naleteli na eksplozivne naprave- na srečo do eksplozije ni prišlo. Nekaj dni kasneje so jih napadli talibani, a uničili le avtomobila, njih pa niso poškodovali.

Hrvaško obrambno ministrstvo zaenkrat objavljenih dokumentov še ni komentiralo. V ZDA pa so že sprožili preiskavo, kdo je v javnost spravil te dokumente, ki predstavljajo največje odtekanje informacij o vojni.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.