V prtljagi na letališču našli in ogroženega rdečega pando

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Tajski cariniki so v sredo sporočili, da so na letališču Suvarnabhumi v Bangkoku aretirali šest Indijcev, ki so skušali v domovino pretihotapiti 87 živali - med njimi kače, papagaje, kuščarje in rdečega pando.
Oglej si celoten članek

Iz tajskega carinskega oddelka so ugotovili, da je bilo v rptljagi 87 živali: 29 varanov s črnim grlom, 21 kač, 15 ptic (vključno s papagaji). Cariniki so pojasnili, da so bile te skrite v prtljagi osumljencev, ki so nameravali odleteti v Mumbai. Papige so zaprli v plastične posode z luknjami v pokrovu, kuščarje v plastične vrečke, kače pa so zavili v vrečke iz blaga. 

Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da šesterici iz Indije grozi do deset let zapora ali kazen v višini štirikratnika zneska uvoznih carin za omenjene živali.

Tajska velja za glavno tranzitno središče za tihotapce divjih živali. Slednji jih nato običajno prodajo na Kitajskem in v Vietnamu, v zadnjih letih pa vse več tudi v Indiji.

Krčenje gozdov in krivolov povzročata ogroženost rdečega pande. 

Rdeči oziroma mačji panda spada med ogrožene vrste zaradi krčenja gozdov in krivolova. Je nočna žival, ki se načeloma prehranjuje z bambusovimi vršički. Kljub imenu pa ni soroden orjaškemu pandi, saj ne sodi med medvede, temveč v ločeno družino ailuridae. Najdemo ga na obronkih Himalaje, v severovzhodni Indiji, Nepalu, Butanu in na Kitajskem. 

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.