Na "civiliziran način" prepušča oblast?

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Varnostni svet podaljšal misijo v Siriji. Bašar Al Asad naj bi bil pripravljen predati oblast.
Oglej si celoten članek

Varnostni svet Združenih narodov je soglasno odobril podaljšanje opazovalne misije ZN v Siriji za 30 dni. To ej predlagala Velika Britanija, medtem ko se je Pakistan zavzemal za 45-dnevno podaljšanje, ki ga je podpirala tudi Rusija.

"Podpiramo ga, odkar smo vključeni v pripravo osnutka resolucije skupaj z našimi pakistanskimi kolegi," je dan po tem, ko je Rusija skupaj s Kitajsko z vetom spet preprečila sprejetje resolucije Varnostnega sveta ZN o Siriji, dejal namestnik ruskega zunanjega ministra Genadij Gatilov.

Sirski predsednik Bašar Al Asad je pred tem sprejel načrt za prenos oblasti, ki so ga svetovne sile dorekle v Ženevi, in imenoval predstavnike za pogovore z opozicijo, je pojasnil ruski veleposlanik v Franciji Aleksander Orlov. Za Radio France International je dejal, da je Asad pripravljen prepustiti oblast, a samo na "civiliziran način".

Spopadi ne pojenjajo

Vodja sirske nacionalne varnosti, general Hišam Ihtiar, ki je bil ranjen v sredini eksploziji v sirski prestolnici Damask, je danes umrl za posledicami poškodb Spopadi pa se medtem nadaljujejo. Sirska vojska naj bi po poročanju sirske državne televizije upornike pregnala iz četrti Midan v prestolnici Damask. Po poročanju televizije so "hrabri borci iz Midana v Damasku pregnali vse plačane teroriste in spet vzpostavili varnost".

Sirski observatorij za človekove pravice medtem navaja, da spopadi še potekajo. Po njegovih podatkih je sirska vojska območje Midana napadla s tanki in oklepnimi vozili, od tam pa je mogoče slišati tudi eksplozije.

Zaradi spopadov številni civilisti bežijo iz države. Samo v Libanon je v zadnjih 48 urah prebežalo 30 tisoč ljudi, poroča BBC.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.