Na Braču nad turiste s peticijo

Foto: Profimedia
Najbolj znana hrvaška plaža, Zlati rt na otoku Brač, je začela izrazito spreminjati obliko. Domačini so napovedali boj proti temu.
Oglej si celoten članek

Najbolj znana hrvaška plaža, Zlati rt na otoku Brač, je začela izrazito spreminjati obliko. Domačini za spremembe krivijo turizem oz. veliko število zasidranih plovil ob obali med poletno turistično sezono, proti čemur so se odločili boriti tudi s peticijo.

Plaža Zlati rt v Bolu na Braču se ob pihanju burje obrne v drugo stran, proti vzhodu, kar domačini pripisujejo predvsem turizmu. Da bi ohranili plažo, so zato na spletu objavili peticijo Rešimo Zlati rt, ob kateri so izpostavili, da fotografije plaže jasno kažejo, kako je plaža v zadnjih nekaj letih popolnoma spremenila znamenito obliko, ki je zaščitni znak mesta Bol.

V peticiji so zapisali, da je do spreminjanja plaže privedlo več dejavnikov. Eden od njih naj bi bil poleg podnebnih sprememb tudi zasidranje velikega števila plovil v neposredni bližini plaže. Kot so pojasnili, se zaradi njih spreminja morsko dno, to pa ima neposreden vpliv na strukturo in prepoznaven videz plaže.

"Ni več to, kar je bil"

"Zlati rt ni več to, kar je bil, in če ne bomo takoj ukrepali, lahko za vedno izgubimo ta naravni zaklad. Še posebno pomembno je, da ta problem resno vzamejo občani Bola, za katere je turizem glavni vir dohodka, saj ohranjanje Zlatega rta neposredno vpliva na prihodnost lokalne skupnosti in njihovo ekonomsko preživetje," so opozorili.

Ob tem so izpostavili več zahtev. Med njimi so postavitev označenih con za zasidranje, ki bi bile bolj oddaljene od plaže, strožja pravila za zasidranje za vsa plovila v bližini plaže ter jasne kazni za kršitelje.

Plaža Zlati rt je ena najbolj prepoznavnih v Sredozemlju. Leži v bližini mesta Bol na južni strani otoka. Znana je po svoji edinstveni obliki ozkega jezika, ki sega globoko v morje in spreminja obliko glede na morske tokove in veter.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.