Musk naj bi bil v rednih stikih s Putinom

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Tehnološki milijarder Elon Musk, ki podpira republikanca Donalda Trumpa na prihajajočih predsedniških volitvah v ZDA, je imel od konca leta 2022 redne stike z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, poroča ameriški časnik Wall Street Journal (WSJ).
Oglej si celoten članek

Elon Musk se na poročanje Wall Street Journala, ki se sklicuje na več sedanjih in nekdanjih vladnih uradnikov iz ZDA, Evrope in Rusije, za zdaj ni odzval.

Lastnik družbenega omrežja X in direktor vesoljskega podjetja SpaceX je pred dvema letoma izrecno zanikal poročanje o domnevnih stikih z Vladimirjem Putinom. A kot poroča WSJ, so stiki dejansko obstajali in trajali do letos. Časnik tudi navaja, da se je Putin z najbogatejšim človekom na svetu, ki je javno podprl volilno kampanjo Donalda Trumpa, pogovarjal o osebnih in političnih zadevah.

Putin je Muska nekoč prosil, naj ne aktivira satelitskega komunikacijskega sistema Starlink na Tajvanu. S tem naj bi želel narediti uslugo kitajskemu voditelju Xi Jinpingu, ki si prizadeva za ponovno združitev Tajvana z Ljudsko republiko Kitajsko in navkljub ruski agresiji proti Ukrajini ohranja tesne vezi z Moskvo, poročanje časnika povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Foto: Profimedia Skupina Bricks, Vladimir Putin Musk je po ruski invaziji na Ukrajino februarja 2022 omogočil obratovanje satelitskega sistema Starlink v napadeni državi, ki je nadomestil uničeno mobilno infrastrukturo. Vendar pa se je po začetni naklonjenosti do Ukrajincev njegovo stališče postopoma spremenilo. Musk je med drugim Ukrajini preprečil uporabo terminalov Starlinka za napad na rusko črnomorsko floto, odločitev pa utemeljil s strahom pred vojaško eskalacijo z jedrskim orožjem.

Kremelj zanikal navedbe

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je danes zanikal poročanje časnika. "Vse to so neresnične, popolnoma lažne informacije," je dejal.

Ob tem je pojasnil, da je imel Putin "en stik z Muskom pred letom 2022", ko sta govorila po telefonu. "To je bil pogovor za ugotavljanje dejstev. Govorila sta o vizionarski tehnologiji, o tehnologiji za prihodnost," je dejal in dodal, da je to bil edini stik.

Peskov je ob tem še dejal, da je poročanje časnika "najverjetneje še ena lažna zgodba med volilno kampanjo v ZDA, ki je razgreta do konca", povzema francoska tiskovna agencija AFP.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 21:00 25. Oktober 2024.

    Fakenews itak, nasprotniki Trumpa ga hočejo diskreditirati. Umazane igrice kot jih pri nas v manjši meri fabricirajo janševi mediji..

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.