Mušaraf mora uniformo odložiti do decembra

Foto: Žurnal24 musaraf-reuters
Pakistansko vrhovno sodišče je odločilo, da predsedniku Pervezu Mušarafu da čas do 1. decembra, da sleče vojaško uniformo in v ponovnem mandatu zapriseže kot civilni predsednik.
Oglej si celoten članek

Pakistansko vrhovno sodišče je odločilo, da mora predsednik Pervez Mušaraf do 1. decembra sleči vojaško uniformo in da lahko v ponovnem mandatu zapriseže kot civilni predsednik. Sodišče je tudi že uradno potrdilo legitimnost njegove ponovne izvolitve in označilo uvedbo izrednih razmer kot upravičeno, kljub vsemu pa ga je pozvalo, naj te čimprej odpravi.

Sodišče je z odločbo dalo Mušarafu jasen rok, do kdaj mora odstopiti kot vrhovni poveljnik vojske in s tem tudi pomirilo mednarodno skupnost, ki je bila zaskrbljena zaradi uvedenih izrednih razmer v Pakistanu. Poleg tega je volilni komisiji in zvezni vladi tudi naložilo, naj do 1. decembra sprejme vse potrebne korake za razglasitev uradnega izida oktobrskih predsedniških volitev. Mušaraf je sicer že pred tem napovedal, da bo odstopil s položaja vrhovnega poveljnika vojske, ko bo vrhovno sodišče potrdilo njegovo volilno zmago.

Pakistan kljub potrditvi sodišča izključen iz Commonwealtha
Kljub odločitvi sodišča o upravičenosti uvedbe izrednih razmer, pa je britanska skupnost narodov Commonwealth prav zaradi njih Pakistan izključila iz svojega članstva. Pakistan je odločitev označil za "nerazumno in neutemeljeno", saj po besedah vlade mednarodna organizacija ni upoštevala, da je v državi "resna notranjepolitična kriza".

Tokratna izključitev Pakistana iz Commonwealtha je sicer že druga v zgodovini organizacije. Ta je članstvo Pakistana začasno suspendirala že leta 1999, ko je Mušaraf prišel na oblast. Državo je ponovno vključila v članstvo leta 2004.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.