Mubarak se je po 30 letih umaknil

Foto: Žurnal24 Hosni Mubarak ob obisku groba neznanega vojaka v osemdesetih letih prejšnjega st Foto: Žurnal24 Hosni Mubarak je pred dvema letoma obiskal tudi Slovenijo in se srečal s predsed Foto: Žurnal24 Hosni Mubarak in Ronald Reagan, nekdanji predsednik ZDA. Fotografija je iz osemd Foto: Žurnal24 Hosni Mubarak in George Bush starejši, nekdanji predsednik ZDA. Fotografija je i Foto: Žurnal24 Hosni Mubarak in George W. Bush, nekdanji predsednik ZDA. Foto: Žurnal24 Hosni Mubarak in Barack Obama, aktualni predsednik ZDA. Foto: Žurnal24 Hosni Mubarak in Jacques Chirac, nekdanji francoski predsednik. Fotografija je i Foto: Žurnal24 Hosni Mubarak in Muamer Gadafi, aktualni predsednik Libije. Fotografija je iz os Foto: Žurnal24 Hosni Mubarak med nagovorom Generalne skupščine Združenih Narodov. Fotografija j Foto: Žurnal24 Hosni Mubarak in Billom Clintonom, nekdanji predsednik ZDA.
Hosni Mubarak se je odločil, da odstopi z mesta predsednika. Egiptu je vladal 30 let.
Oglej si celoten članek
Nekaj fotografij Mubaraka z državniki v zadnjih 30 letih si lahko ogledate tukaj.

82-letni Hosni Mubarak je bil leta 1975 imenovan za podpredsednika Anvarja Al Sadata, takratnega predsednika Egipta. Sadat je bil umorjen leta 1981. Atentat so organizirali vojaški častniki, ki so nasprotovali njegovemu podpisu mirovnega sporazuma med Egiptom in Izraelom.

Tudi Mubarak sam je v skoraj 30-letnem mandatu po poročanju BBC-ja preživel kar šest poskusov atentata.

Od smrti Sadata, torej celotno obdobje Mubarakovega mandata, v Egiptu vlada izredno stanje. To pomeni, da režimu ni potrebno spoštovati ustavnih pravic državljanov, v državi vlada tudi cenzura. Demonstracije in politične stranke, ki niso odobrene s strani režima, so prepovedane.

Mubarakov odstop smo spremljali tudi mi: po 18 dneh protestov je le popustil pod težo pritiska demonstrantov, ki zdaj veselo vzklikajo na trgu Tahrir in drugod po državi. Več o aktualnem dogajanju si lahko preberete na TEJ POVEZAVI.

Preberite tudi članke:
Mubarak je zamujal, ker ...
Kje se skriva Mubarak?

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.