Ministrica tarča novih obtožb

Foto: Žurnal24 Predsednik Nicolas Sarkozy je na seji vlade predstavil pisno "sporočilo podpore"
Novi pozivi francoski ministrici k odstopu. Očitki: poslovni interesi njene družine v Tuniziji ter povezave z odstavljenim tunizijskim predsednikom Ben Alijem.
Oglej si celoten članek

Francoska zunanja ministrica Michele Alliot Marie se mora znova braniti pred pozivom k odstopu, saj so prišle na dan nove informacije glede njenih povezav s Tunizijo. Francoski tednik Le Canard Enchaine je namreč razkril poslovne interese njene družine ter domnevne povezave z odstavljenim tunizijskim predsednikom Zinom El Abidinom Ben Alijem.

Kot je zapisal, sta njen oče, Bernard Marie in njegova soproga Renee, oba stara čez 90 let, kupila delež v nepremičninskem podjetju tunizijskega poslovneža, ki naj bi bil blizu bivšemu režimu. Bernard Marie je transakcije potrdil, a je ob tem vztrajal, da gre za zasebne zadeve, ministrica pa je pisanje označila za napad na zasebno življenje njenih staršev.

Sporen dopust v Tuniziji
Vzporedno s tem je svetovalec zunanje ministrice razkril, da je Alliot-Mariejeva po telefonu govorila z Ben Alijem, ko je bila na počitnicah v Tuniziji, v času, ko so tam potekali protivladni protesti. "Gre preprosto za delo zunanje ministrice, da ima dnevne telefonske stike ali srečanja s tujimi vladami," je o očitkih o njenem delu povedal neimenovani svetovalec.

Ministrica je do sedaj vztrajala, da je bil njen obisk v Tuniziji, zaradi katerega je enkrat že bila tarča obtožb, zasebne narave ter da ni bil povezan z njenim delom. Njen dopust v Tuniziji, ki ji ga je plačal tunizijski tajkun, kakor dopust premierja Francoisa Filona, ki so mu ga plačale egiptovske oblasti, je bil ostro kritiziran. Francoski  predsednik Nicolas Sarkozy se je na kritike odzval tako, da je ministrom naročil, naj počitnice raje preživijo v Franciji in se izognejo diplomatskim škandalom.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.