Med Sirijo in Turčijo vse bolj napeto

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Sirija je opolnoči zaprla zračni prostor za vsa turška potniška letala.
Oglej si celoten članek

Gre za povračilni ukrep Damaska, potem ko so turški vojaški lovci v sredo k pristanku v Ankari prisilili sirsko potniško letalo, ker naj bi prevažalo vojaško opremo in strelivo.

Turčija preletov sirskih civilnih letal doslej ni prepovedala. Je pa Ankara po poročanju medijev sporočila, da si pridržuje pravico do prizemljitve še kakšnega sirskega civilnega letala, za katerega bodo sumili, da prevaža vojaško opremo.

Turški vojaški letali sta potniško letalo, ki je bilo na poti iz Moskve v Damask, zaradi sumljivega tovora v sredo prisilili k pristanku.

Turški premier Recep Tayyip Erdogan je v četrtek izjavil, da je sirsko potniško letalo, ki ga je turška vojska v sredo prisilila k pristanku na letališču v Ankari, prevažalo vojaško opremo ruskega proizvajalca in strelivo. Erdogan je ob tem poudaril, da je bil tovor na letalu namenjen sirski vojski. Podrobnosti o naravi vojaške opreme, ki so jo našli na letalu, tako turški premier ni razkril.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je v petek v prvem odzivu na turške očitke zatrdil, da je letalo prevažalo rusko opremo za radarske postaje, kar je bil zakonit tovor v skladu z mednarodnim pravom. Obenem je dejal, da bi lahko opremo uporabljali tako v civilne kot tudi vojaške namene.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.