Madžari so Putinu končno obrnili hrbet

Foto: Epa
Foto: Epa
Dolgo so odlašali s podporo, nato pa so se končno odločili.
Oglej si celoten članek

Madžarski parlament je danes prepričljivo podprl pristopni protokol Švedske k zvezi Nato, poročajo tuje tiskovne agencije. Glas za članstvo Švedske v Natu je dalo 188 poslancev, proti jih je bilo šest. S tem glasovanjem je bila odpravljena zadnja ovira za najnovejšo širitev zavezništva.

Švedska je za članstvo v Natu skupaj s Finsko zaprosila maja 2022, potem ko je Rusija napadla Ukrajino. Finska je po ratifikaciji njene prošnje za pridružitev v vseh državah članicah Nata aprila lani postala 31. članica zavezništva, zdaj ji bo kot 32. sledila še Švedska.

Čeprav je Madžarska večkrat izrazila načelno podporo švedskemu članstvu v Natu, je podaljšala njen postopek pridružitve, češ da Stockholm prikazuje madžarsko vlado v slabi luči. Madžarska je večkrat obsodila "odkrito sovražni odnos" Švedske in njene politične predstavnike obtožila neupravičenih kritik na račun Budimpešte.

Madžarska se je sicer soočala z vse večjim pritiskom ZDA in držav članic EU, naj vendarle ratificira pristopni protokol Švedske in ji omogoči, da se pridruži Natu.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 91

  • 18:40 27. Februar 2024.

    Fašistična pedofilna kabala mafija klausa švaba na vsak način hoče, da se NATO članice začnejo boriti proti Rusiji v Ukrajini. …

  • 12:41 27. Februar 2024.

    STA , jebal vas naslov , bedaki !

  • 12:37 27. Februar 2024.

    ne bit preveč veseli . Orban računa na potop UA in priključitev delov UA , kjer živijo Mađari njih 150.000 …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.