Libanon brez predsednika

Foto: Žurnal24 Lahoud se je poslovil po devetih letih.
Libanonski predsednik Emile Lahoud je v skladu z napovedmi v petek opolnoči končal mandat, čeprav libanonskemu parlamentu v petek, ko je potekel zadnji rok, ni uspelo izvoliti njegovega naslednika.
Oglej si celoten članek

Glasovanje so prestavili na naslednji petek. Lahoud je nekaj ur pred koncem mandata varnost v državi poveril vojski, kar pa je vlada označila za neveljavno. Opazovalci opozarjajo na možnost nemirov. Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon je nad razmerami v Libanonu že izrazil zaskrbljenost in pozval vse stranke, naj ohranijo mir v državi.

V petek se je več mesecev trajajoča politična kriza v državi močno zaostrila. Opoldne je parlament še petič v zadnjih tednih neuspešno volil novega predsendika. Prozahodna vladajoča koalicija premiera Fuada Siniore in prosirska opozicija se namreč nista dosegli kompromisa glede kandidata. Glasovanje so prestavili na naslednji petek. Medtem je vojska okrepila nadzor v prestolnici Bejrut.

Bo Libanon preživel krizo brez nemirov? © Reuters

 
Lahoud se je poslovil z vojaškimi častmi
Lahoud se je od položaja poslovil z vojaškimi častmi, nekaj ur pred koncem mandata pa se je odločil varnost v državi poveriti vojski. Vojska odločitve predsednika ni želela komentirati, vlada pa jo je takoj zavrnila in označila za neveljavno. Po navedbah vira iz urada premiera naj bi bil za sprejetje takšne odločitve v skladu z ustavo pristojen le ministrski zbor. Opazovalci se bojijo, da bi lahko prišlo do nemirov. Za izvolitev predsednika je v parlamentu v prvem krogu volitev potrebna dvotretjinska večina, v primeru drugega kroga pa zadostuje podpora večine.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.