Kuzmanović najbolj prepričljiv

Foto: Žurnal24 Kuzmanović je zmagovalec predsedniških volitev v Republiki srbski.
Na nedeljskih predsedniških volitvah v Republiki srbski je po začasnih rezultatih zmagal kandidat Stranke neodvisnih socialdemokratov (SNSD) Rajko Kuzmanović.
Oglej si celoten članek

Po 55 odstotkih preštetih glasov je Kuzmanović prejel 44,5 odstotka glasov, njegov najresnejši protikandidat, Ognjen Tadić iz nacionalistične Srbske demokratske stranke (SDS), pa 33,3 odstotka glasov, je v noči na ponedeljek sporočila osrednja volilna komisija. Volitev, na katerih so med desetimi kandidati izbirali naslednika pred dobrima dvema mesecema preminulega Milana Jelića, se je udeležilo skoraj 36 odstotkov od skupno 1,1 milijona volilnih upravičencev. Za izvolitev je v skladu z zakonodajo BiH potrebna navadna večina glasov volivcev, predsednik ene od dveh entitet BiH pa ima večinoma predstavniško funkcijo.

Predsednik Akademije znanosti in umetnosti Kuzmanović je javnosti sicer precej neznan, največ možnosti za zmago pa je imel po zaslugi velike priljubljenosti SNSD. Iz vrst te stranke je bil tudi Jelić, ki je 30. septembra umrl zaradi srčnega napada.

33-letni pravnik Tadić iz največje opozicijske stranke v Republiki srbski, SDS, je pred volitvami izpostavljal svoje dolgoletne izkušnje v politiki. V zadnjih tednih se je zavzemal za razpis referenduma o reformi policije in ustave v BiH in opozarjal, da sta največja problema prebivalcev revščina in brezposelnost.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.