Kosovo začasno zaprlo dva mejna prehoda s Srbijo

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Oblasti na Kosovu so v luči napetosti v soboto začasno zaprle dva mejna prehoda s Srbijo, potem ko so protestniki na srbski strani blokirali čezmejni promet. Kot so sporočili v Prištini, sta mejna prehoda Merdare in Brnjak ponovno odprta.
Oglej si celoten članek

V petek je več deset protestnikov v Srbiji preprečilo promet v državo s Kosova v protest proti zaprtju srbskih institucij in uradov na Kosovu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kosovske oblasti so posledično zaprle mejna prehoda Brnjak in Merdare. Kot je na Facebooku sporočil kosovski notranji minister Xhelal Svecla, pa so ju zvečer znova odprli, potem ko so bile blokade, ki so jih izvajali "zamaskirani skrajneži na ozemlju Srbije", odpravljene.

Kosovska zunanja ministrica Donika Gervalla-Schwarz je v petek novinarjem dejala, da so srbski protesti "še en dokaz več", da poskuša Beograd izzvati in destabilizirati Kosovo.

Kosovska policija je sicer 30. avgusta izvedla racije v občinskih uradih v Leposaviću, Mitrovici, Zvečanu in Zubinem potoku in jih zaprla. Med drugim naj bi vdrli v prostore kliničnega centra v Mitrovici, urada za Kosovo ter enega od centrov za socialno delo.

Policija tudi danes, že deseti dan, blokira poslopja srbskih uradov in institucij na severu Kosova, kjer živijo večinoma Srbi. Več kot sto zaposlenih v srbskih institucijah tako še vedno ne more na svoja delovna mesta, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Opozorila Svetovni red "ogrožen na način, kakršnega nismo videli od hladne vojne"

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 06:45 9. September 2024.

    Vaterpolisti spet izivajo!!!

  • 13:12 8. September 2024.

    Zahodnjaki rinejo na vzhod skozi vsako luknjo - tako kot k nam rinejo migranti. Oboji čutijo neodločnost trenutnega posestnika. A …

  • 12:55 8. September 2024.

    Kje so sedaj tisti, ki so glasobali za «kosovo republik» in imajo iz hvaleznosti podarjen častni doktorat.. Podariš nekomu suverenost, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.