Konec kitajske politike "enega otroka"

Foto: EPA
Foto: EPA
Kitajska je končala več desetletji dolgo pravilo politike enega otroka.
Oglej si celoten članek

Kitajska komunistična partija je preko državne tiskovne agencije Xinhua news sporočila, da bodo kitajski pari odslej lahko imeli dva otroka. S tem so razveljavili kontroverzno pravilo enega otroka, ki je veljalo vse od leta 1979.

Po nekaterih ocenah naj bi z dozdajšnjim pravilom vsako leto preprečili okoli 400 milijonov rojstev. Pare, ki so se odločili za drugega ali tretjega otroka, pa je lahko doletela kazen v obliki denarne globe, izgube zaposlitve pa celo prisilnega splava. V zadnjih letih so bili izjema starši, ki živijo na ruralnem območju in je bil njihov prvi otrok deklica.

Hitro staranje prebivalstva bi vplivalo tudi na gospodarstvo

Zaradi dolgoletnega strogega omejevanja natalitete pa se je kitajska prebivalstvena piramida v času strogega omejevanja rojstev malodane obrnila, nadaljnje projekcije pa so kazale še hitrejše staranje prebivalstva. Že zdaj je 30 odstotkov kitajskega prebivalstva staro več kot 50 let.

Čedalje starejše prebivalstvo pa naj bi po projekcijah OECD pomenilo tudi nižjo gospodarsko rast, saj naj bi se s časoma zaradi manjše delovne populacije podražila delovna sila. Zato je spremembo kitajske partije mogoče razumeti tudi kot ukrep za ohranitev gospodarske moči Kitajske.

Foto: OECD Populacijska piramida kitajskega prebivalstva

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • Medtem je pa vse več evropskih držav z negativnim prebivalskim prirastkom. Ostali bodo samo še stari, godrnjavi starci ki bodo …

  • 19:04 29. Oktober 2015.

    Zdaj jih bo naenkrat 2 - 3 miljarde!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.