"Čeprav se inflacija umirja, to očitno ni zadosten signal za zajezitev rasti cen hrane," piše Večernji list. Najhuje je na obali, kjer vas bodo pošteno olupili.
Cene so preverili na tržnici v istrskem obalnem mestu Rovinj, kjer se tako turisti kot domačini lahko le čudijo nad visokimi cenami sadja in zelenjave.
Za kilogram marelic, nektarin, paradižnika in kumar, s katerimi ne bomo napolnili niti pol cekarja, je te dni na tržnici odšteti vrtoglavih 34 evrov. Toliko v hrvaških mesnicah stane okoli tri kilogram najboljšega mesa– goveje krače brez kosti ali jagnjetine.
Tudi marelice, ki na celini v povprečju stanejo okoli 4,50 do 5 evrov, v Rovinju niso pod 10, toliko še stanejo nektarine in češnje.
Breskve stanejo 12 evrov, paradižnik osem, enako jagode, kumare dobite za šest evrov. Po podatkih Tržno - informacijskega centra hrvaškega ministrstva za kmetijstvo, so v enakem času lani v najdražjih hrvaških mestih marelice povprečno stale od pet do do sedem evrov, letos kot rečeno okoli deset.
Za paradižnik je bilo treba lani povprečno odšteti dobre tri evre, za kumare dva, kar pomeni, da so danes le te skoraj trikrat dražje. Paradižnik je dvakrat dražji, enako velja za sadje. "Pa pojdi v trgovino, mogoče je tam ceneje," je začudenemu kupcu zabrusila ena od prodajalk na tržnici v Rovinju, navaja Večerni list.
dezurni@styria-media.si
Nič "kljub nižji inflaciji". To JE inflacija. Ustasi so res lopovi in so navili cene ob prehodu na EUR, nekaj …
Ne pravijo zastonj: Dva Hrvata, četiri tata. Mislim pa, da se jim bo že naslednje leto maščevala lakomnost.
Za avtorja članka: kakšen tečaj slovenskega jezika bi ti prav prišel...tak recimo dolg približno 8 let...