Kitajski predsednik v ZDA

Foto: Žurnal24 Med obiskom kitajskega predsednika v ZDA naj bi sicer skupno sklenili pogodbe, t
Kitajski predsednik Hu Jintao začenja štiridnevni obisk v ZDA, kar je prvi obisk kitajskega voditelja po 13 letih.
Oglej si celoten članek

ZDA in Kitajska upata, da bo srečanje obeh predsednikov, Baracka Obame in Hu Jintaa, pomagalo pri vzpostavitvi ekonomskega sodelovanja med državama. Hu Jintao se bo pogovorom pridružil danes.

Program Hujevega obiska
Danes mu bo Obama priredil državniški sprejem, po katerem bo imel kitajski predsednik govor o gospodarski politiki. Obiskal bo kitajsko tovarno avtomobilskih delov. Hu bo na voljo tudi novinarjem. Jutri naj bi se srečal s kongresnimi voditelji in imel državniško večerjo v Beli hiši. Obiskal bo tudi Chicago.

 

Američane moti vrednost juana
ZDA od Kitajske pričakujejo, da bo okrepila vrednost svoje valute. Zaradi nizke vrednosti juana so kitajski izdelki v ZDA cenejši, medtem ko je cena ameriških izdelkov na Kitajskem višja. Če Kitajska ne bo pripravljena ukrepati v tej smeri, se Američani nagibajo k temu, da bi proti Kitajski uvedli sankcije.

Kitajska gospodarska delegacija je že podpisala šest pogodb z ameriškimi podjetji v vrednosti 600 milijonov dolarjev, poročajo kitajski mediji. Američani želijo Kitajce spodbuditi tudi k nakupu Boeingovih letal, avtomobilskih delov, kmetijskih pridelkov in govedine.

Državi bosta predvidoma uskladili tudi stališča o sodelovanju Pekinga na področju klimatskih sprememb, o Severni Koreji in spornem iranskem jedrskem programu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.