Kako so znana podjetja dobila ime

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Kakšne zgodbe se skrivajo za imeni vodilnih svetovnih podjetij?
Oglej si celoten članek

Foto: Shutterstock lego kocke Lego izhaja iz danskega izraza leg godt, kar bi pomenilo dobra igra.

 

Foto: Shutterstock richard branson, virgin Ustanovitelju Richardu Bransonu je ime predlagal prijatelj, ker je bilo podjetje takrat "čisto deviško" (ang. virgin) v poslu oziroma ni imelo izkušnje na poslovnem področju.

 

Foto: Shutterstock pepsi Pepsi je svoje ime dobil po prebavnem encimu pepsinu.

 

Foto: Shutterstock coca cola božiček Coca-Cola je svoje ime dobila po sestavinah svoje pijače. Coca je ime rastline, cola pa so orehasti plodovi, ki se uporabljajo pri pripravi te znane pijače.

 

Foto: Reuters ikea Poimenovanje podjetja Ikea je sestavljeno iz začetnic ustanovitelja Ingvarja Kamprada ter začetnic vasi, v kateri je preživel otroštvo, Elmtaryd Agunnaryd.

 

Foto: Shutterstock nintendo Nintendo izhaja iz japonske besede nintendou: 'nin' kot nekaj zaupnega, 'tendou' pa pomeni nebo.

 

Foto: Shutterstock ebay eBay izhaja iz originalnega naziva podjetja Echo Bay Technology Group. URL EchoBay.com je že zasedlo rudarsko podjetje iz Nevade in tako je nastal današnji skrajšani naziv eBay.

Foto: Shutterstock adobe Adobe je dobil ime po potoku, ki teče za hišo ustanovitelja podjetja Johna Warnocka.

Foto: Žurnal24 Superge Reebok, 62 EUR Reebok je modificirana oblika termina rhebok, kar je poimenovanje vrste afriške antilope.

 

Foto: Shutterstock bmw V primeru BMW-ja sta mit in vešč marketing povezala logotip z začetki tega podjetja, ki je proizvajalo motorje za letala. Tako je ustaljeno tolmačenje, da BMW-jev krog simbolizira propeler na nebu, a resničnost je manj romantična: modra in bela barva pravzaprav simbolizirata Bavarsko.

Foto: Shutterstock mercedes Mercedesova trikraka zvezda je na začetku označevala uporabo motorjev te družbe na kopnem, v morju in zraku, prvič pa jo je v svoji beležki zrisal ustanovitelj podjetja Gottlieb Daimler, tako pa je na zemljevidu označil lokacijo novega družinskega doma v mestu Dachau v Nemčiji. Njegovi sinovi so logotip prilagodili in od leta 1910 ta predstavlja Mercedes Benz.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.