Je to mogoče? Na pašniku med kravami se pasejo trije bizoni!

Foto: 24sata
Foto: 24sata
Potrdili so, da so na posnetku bizoni. Kako je lastnik prišel do njih, še vedno ni povsem jasno.
Oglej si celoten članek

Na robu Naravnega parka Velebit so na enem od pašniku opazili dve živali, za kateri niso bili prepričani, da gre za primerke goveda, ki se običajno pase na hrvaških travnikih. Bralec portala 24sata je opozoril, da živali veliko bolj kot na bika spominjata na bizona.

Direktor zagrebškega živalskega vrta Ivan Cizelj s posnetkov, ki so mu jih posredovali novinarji, ni mogel z gotovostjo potrditi, da gre za bizone. "Na prvo žogo bi sice rekel, da gre za bizona, ampak ne točno za katero vrsto." Ker gre za strogo zaščiteno vrsto, lahko bizoni bivajo v živalskih vrtovih ali naravnih rezervatih. "Ne vem, kdo bi si upal to zaščiteno in ogroženo žival imeti v vzreji. Vendar pa obstajajo institucije, ki nadzorujejo vse govedo in bi morale tudi to," je dodal Cizelj. 

Da je s fotografij težko oceniti, ali gre za evropskega bizona ali ne, se je strinjal tudi Ivan Vlahek iz zavoda za živinorejo. Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in ribištvo so za 24sata pojasnili, da nimajo informacij o bizonih in da niso pristojni za zaščitene živalske vrste. Na državnem inšpektoratu so posumili, da bi lahko šlo za fotomontažo.  

Ne dva, kar trije!

V Naravnem parku Velebit z morebitnimi bizoni na njihovem območju niso bili seznanjeni. Lastnik goveda, ki pase na njihovem področju, jim je dejal, da to ni njegova živina. Prav tako s tem niso bili seznanjeni vodje projekta Rewilding Velebit, kjer skrbijo za naseljevanje avtohtonih živali na Hrvaškem. Napovedali pa so, da bodo zadevi prišli do dna. 

Po poizvedovanju se je izkazalo, da ima na robu Naravnega parka Velebit eden od lastnikov goveda tri bizone. Lastnik naj bi direktorju Naravnega parka Velebit Mariu Šabanu pokazal dokumentacijo o živalih, ki jih vzreja. "Nisem natančno gledal dokumentacije, ampak videl sem, da jo ima. Ima tri bizone, a ne vem točno katere," je potrdil Šaban. 

Evropski bizon je bil v začetku 20. stoletja na robu izumrtja. Danes večinoma biva v naravnih rezervatih v gozdovih Poljske, Belorusije in Litve. Ustreza jim bivanje na gozdnatih območjih z odprtimi prostori, kjer se lahkopasejo. Živali lahko zrastejo do dva metra v višino, samci pa tehtajo nekaj manj kot tono. 

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 21:12 15. Oktober 2024.

    Po slovensko jih imenujemo zobri.

  • 17:15 15. Oktober 2024.

    Lušno!

  • 15:46 15. Oktober 2024.

    Skoraj bi pomislil, da je mogoče na pašniku tudi Anela Šabanagić, pod kozolcem pa njen buksl Vladimirov

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.