Izraelci med molitvijo v šoli ubili več kot 100 ljudi

Foto: Epa
Foto: Epa
V izraelskem napadu na šolo v Gazi ubitih več kot sto ljudi.
Oglej si celoten članek

V izraelskem napadu na šolo v mestu Gaza, kamor so se zatekli razseljeni palestinski civilisti, je bilo davi ubitih več kot sto ljudi, je sporočila agencija za civilno zaščito na območju Gaze. Izraelska vojska pa je sporočila, da je napadla poveljniški center islamističnega gibanja Hamas v stavbi šole, poročajo tuje tiskovne agencije.

Izrael je napad izvedel med jutranjo molitvijo. Šolo so zadele tri izraelske rakete, incident pa je civilna zaščita opisala kot "grozljiv pokol", številni naj bi bili ujeti v ruševinah.

Izraelska vojska je napad potrdila, vendar ni navedla nobenih podatkov o žrtvah. Pred napadom so bili sprejeti številni ukrepi, da bi zmanjšali tveganje za civiliste, je zatrdila. Hamas je stavbo uporabljal kot skrivališče za teroriste in poveljnike, od tam so načrtovali in pripravljali napade na izraelske vojake in Izrael, je dodala.

Foto: Profimedia Gaza civilisti ruševine

Izraelska vojska je pri tem ponovno poudarila, da Hamas sistematično krši mednarodno pravo, saj deluje iz civilnih skrivališč, civiliste pa izrablja kot živi ščit za svoje teroristične dejavnosti.

Na napad se je odzval Islamski džihad, ki je opozoril, da napad med jutranjo molitvijo potrjuje, da je bil sovražnikov cilj pobiti čim več civilistov, vključno z otroki in starejšimi. Izraelska vojska za napade na šole uporablja enako lažno pretvezo kot za napade za uničenje bolnišnic na območju Gaze, so navedli.

Vojna v Gazi je izbruhnila po napadu Hamasovih borcev na Izrael 7. oktobra lani, v katerem je umrlo okoli 1200 ljudi, večinoma civilistov. Hamas je zajel tudi okoli 250 talcev, med njimi jih je 111 še vedno v ujetništvu gibanja na območju Gaze. V izraelskih povračilnih napadih je bilo po podatkih ministrstva za zdravje v Gazi ubitih že skoraj 40.000 ljudi.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 80

  • 19:14 10. Avgust 2024.

    ICO idi k zdravniku -kje si to našel dokaži svojo trditev teslo domobransko!

  • 16:35 10. Avgust 2024.

    Dosti dolgo so ji opozarjali, da se naj umaknejo! Nasi hostni morilci so cele druzine zaklenili v hise in cerkve …

  • 16:19 10. Avgust 2024.

    Je pa res herojstvo, če Hamasovi teroristi izkoriščajo šole za svoja skrivališča.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.