Izrael razglasil izredne razmere za vso državo

Foto: Profimedia Izrael, napad na Bejrut Foto: Profimedia Izrael, napad na Bejrut Foto: Profimedia Izrael, napad na Bejrut
Zaradi hude zaostritve spopadov med izraelsko vojsko in šiitskim gibanjem Hezbolah na jugu Libanona je izraelska vlada danes za vso državo razglasila izredne razmere, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
Oglej si celoten članek

Izredne razmere naj bi bile v veljavi do ponedeljka, poročajo izraelski mediji. Razglasitev med drugim pomeni, da bodo lahko omejili večja zborovanja, a zaenkrat vojska ni podala dodatnih navodil, še poroča dpa.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je sicer za danes sklical sejo varnostnega kabineta.

Izrael je danes izvedel enega najobsežnejših napadov na šiitsko gibanje Hezbolah na jugu in vzhodu Libanona. Napad so izvedli tudi v prestolnici Bejrut, kjer naj bi ciljali na poveljnika gibanja v južnem Libanonu Alija Karakeja.

Skupno so zadeli več kot 1100 ciljev. V napadih je bilo ubitih najmanj 274 ljudi, od tega 21 otrok, še več kot 1000 jih je bilo ranjenih.

Gibanje se je odzvalo s povračilnimi napadi na Izrael, ki so med drugim sprožili sirene v Haifu, kjer so se številni zatekli v zatočišča.

Odzvali so se tudi na slovenskem zunanjem ministrstvu

Slovenija je izjemno zaskrbljena zaradi stopnjevanja nasilja med Izraelom in šiitskim gibanjem Hezbolah, je danes v luči smrtonosnih izraelskih napadov na Libanon sporočilo ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Pozvalo je k zadržanosti in opozorilo, da Libanon ne sme postati naslednja Gaza.

"Pozivamo k čimprejšnjemu izvajanju resolucije 1701 in izpostavljamo potrebo po zadržanosti. Prekinitev ognja potrebujemo takoj, saj je treba tlakovati pot k trajnemu miru v regiji. Libanon ne sme postati naslednja Gaza," je na omrežju X zapisalo ministrstvo, ki je z resolucijo mislilo poziv Varnostnega sveta ZN h končanju sovražnosti med Izraelom in Hezbolahom.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • 07:12 24. September 2024.

    Izraelci po letu 2024 ne bodo več mirno spali.

  • 21:51 23. September 2024.

    američani so res butasti. namesto da branijo izrael s 1/3 flote oz se vec, bi se ze zdavnaj zmenili z …

  • 21:05 23. September 2024.

    Kot sem napovedal. Izraelce je zajel Dajanov kot njihovega najbolj uspešnega poveljnika in izpeljali bodo svoj načrt. Po obkolitvi Gaze …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.