Izrael napovedal začetek nove faze v vojni

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Izraelski obrambni minister Joav Galant je dejal, da Izrael začenja novo fazo v vojni, pri čemer se težišče premika proti severu, kjer se izraelske sile vsakodnevno spopadajo z libanonskim šiitskim gibanjem Hezbolah.
Oglej si celoten članek

Libanonska vlada se medtem v luči morebitne zaostritve konflikta z Izraelom pripravlja na vse možne scenarije.

Kot je ob obisku letalskega oporišča izraelske vojske Ramat David na severu države danes dejal Joav Galant, se "težišče s prenosom sredstev in sil pomika proti severu", poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki se sklicuje na sporočilo iz ministrovega urada.

"Smo na začetku nove faze v vojni, ta zahteva pogum, odločnost in vztrajnost," je dodal Galant. Njegove izjave je mogoče razumeti kot znak, da se Izrael sedaj osredotoča na Hezbolah in na konflikt na obmejnem območju z Libanonom, poroča britanski BBC.

Zaradi napadov Hezbolaha z droni in raketami je bilo od oktobra lani na severu Izraela razseljenih kakih 60.000 ljudi.

Izraelska vlada je v začetku tedna razširila vojne cilje v Gazi in mednje vključila tudi vrnitev izraelskih skupnosti na sever države ob meji z Libanonom. Da bo vrnitev teh skupnosti varna, pa je potrebno vojaško ukrepanje, je pri tem ocenil Galant.

Raste strah pred stopnjevanjem konflikta s Hezbolahom

Napoved Izraela je tako na Bližnjem vzhodu kot v mednarodni skupnosti okrepila bojazni pred stopnjevanjem konflikta s Hezbolahom. Libanonske oblasti so spričo povečane grožnje okrepile priprave na morebitno razširitev izraelskih napadov.

Začasni libanonski premier Nadžib Mikati se je danes sestal z odborom za obvladovanje nesreč in kriz ter razpravljal o možnih scenarijih, poroča AFP.

Foto: Profimedia eksplozija pozivnik Libanon

Okoljski minister Naser Jasin, ki vodi odbor, je poudaril, da si prizadevajo zagotoviti dovolj zatočišč in da lahko v ta namen zagotovijo približno sto šol, ki jih že opremljajo. Po Jasinovih besedah zaloge hrane zadoščajo za več kot tri mesece. Na sestanku so razpravljali tudi o logistiki.

Do srečanja je prišlo dan po tem, ko je v Bejrutu prišlo do vala eksplozij pozivnikov članov Hezbolaha, za kar so v Libanonu okrivili Izrael. V torkovih eksplozijah je bilo ubitih najmanj 12 ljudi, skoraj 2800 pa ranjenih. Temu so drevi sledile še eksplozije ročnih radijskih postaj oz. walkie-talkiejev v več krajih po državi, po podatkih libanonskih oblasti je bilo ubitih še 14 ljudi, najmanj 450 pa ranjenih.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 10:52 19. September 2024.

    Že po ksihtu se mu vidi, da je klavec!

  • 06:33 19. September 2024.

    Two face Nato pakta ki podpira fašiste. Izrael lahko pobija ljudi, rusi ne smejo.

  • 05:07 19. September 2024.

    Izraelci se bodo neovirano razširili kamor so se namenili in nekaznovano pobili Palestince, ki jim bodo v napoto in to …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.