Izrael naj bi načrtoval kopensko operacijo v Libanonu

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Izrael je ZDA obvestil, da načrtuje omejeno kopensko vojaško operacijo v Libanonu, ki bi se lahko začela kmalu, sta danes ob sklicevanju na ameriškega uradnika poročala ameriški časnik Washington post in televizija CBS. Libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah medtem zatrjuje, da je na ofenzivo pripravljeno.
Oglej si celoten članek

Kot je pojasnil ameriški uradnik, bi bila načrtovana izraelska kampanja manjša od zadnje vojne proti Hezbolahu leta 2006. Osredotočena naj bi bila na odstranitev vojaške infrastrukture ob meji, s čimer namerava Izrael odpraviti grožnjo svojim obmejnim skupnostim. Dodal je še, da bi Izrael operacijo lahko sprožil že danes.

V zadnjih dneh se krepi strah pred morebitno izraelsko kopensko ofenzivo na Libanon. Načelnik generalštaba izraelske vojske Herci Halevi je namreč v sredo vojakom naročil, naj se pripravijo na morebiten vstop v Libanon. Kot je takrat dejal, bi njihov vstop omogočil varno vrnitev Izraelcev na sever države.

Ameriški časnik Wall Street Journal pa je poročal, da je Izrael že poslal manjše skupine vojakov čez mejo. Ti naj bi med drugim zbirali informacije o podzemnih predorih Hezbolaha.

Izraelski obrambni minister Joav Galant je medtem danes zatrdil, da se bodo operacije proti Hezbolahu nadaljevale in da uboj vodje Hezbolaha Hasana Nasrale ni bil zadnji korak. Tudi Hezbolah je obljubil nadaljevanje spopadov in hkrati zatrdil, da je pripravljen na morebitno izraelsko kopensko operacijo.

Nasprotovanje izraelski kopenski operaciji v Libanonu je danes izrazil tudi predsednik ZDA Joe Biden. "Vem več, kot si mislite. Strinjam se, da bi se morali ustaviti. Zdaj bi morali priti do prekinitve ognja", je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa odgovoril na vprašanje, ali je seznanjen z izraelskimi načrti za začetek omejene kopenske operacije.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 19:05 30. September 2024.

    Bravo. Smo zavezniki in bomo prispevali patrije od JJ. In našo vojsko bo ponudil Sajovic. Samo, da pride do besede …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.