Izgubili bi bistveno več

Foto: Žurnal24 Franciji se ob grškem bankrotu obeta največja izguba. Nemške banke bi izgubile m
Nemci in Francozi. Čeprav bi z bankrotom Grčije izgubili več kot 90 milijard, ne bodo plačali dosti več od nas.
Oglej si celoten članek

Posojilo. Če bi si Slovenija 384 milijonov evrov izposodila, bi s posojilom Grčiji na njih zaslužila okoli 4,2 milijona evrov na leto.

Toliko namreč znaša razlika med obrestmi, ki bi jih morala plačati na izposojen denar, in obrestmi, ki jih bo morala vračati Grčija. Ob tem pa eden od vidnejših slovenskih ekonomistov Jože Mencinger opozarja, da lahko na vračilo pozabimo, saj Grčija denarja ne bo mogla vrniti.

Slovenci po 192 evrov
“Evropska unija (EU) z reševanjem Grčije z javnim denarjem rešuje predvsem zasebne banke, ki so Grčiji posojale denar in ki bi ta denar izgubile, če bi ta bankrotirala,” je dejal Mencinger. Tujim bankam je Grčija po podatkih Banke za mednarodne poravnave (BIS) dolžna dobrih 180 milijard evrov.

Največ, več kot 91 milijard evrov, je Grčija dolžna francoskim in nemškim bankam. Za reševanje pred bankrotom in posledično reševanje kreditov svojih bank bosta državi namenili skupno 39 milijard evrov. Vsak Nemec bo preračunano posodil okoli 270 evrov, vsak Francoz pa 258. Slovenija bo posodila 192 evrov na državljana.

“Razprava ni potrebna”
“Imamo skupno valuto, nimamo pa skupne davčne politike,” je kot največjo težavo evroobmočja včeraj izpostavil gospodarski minister Matej Lahovnik. Dodal je, da odprava 13. in 14. plače ni veliko zategovanje pasu, saj mnoge države teh plač v javnem sektorju sploh ne izplačujejo.

“Nisem za javno razpravo, saj je tovrstna pomoč Grčiji, ki jo proučujejo tudi strokovnjaki, naša dolžnost,”
pa je dejal predsednik gospodarske zbornice Zdenko Pavček. “Smo del evropske družine, ki mora pomagati preostalim članicam EU,” je povedal Pavček.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.