Samo v enem mesecu usmrtili več kot 80 ljudi

Foto: Profimedia V mnogih državah redno protestirajo zaradi usmrtitev v Iranu.
Foto: Profimedia V mnogih državah redno protestirajo zaradi usmrtitev v Iranu.
Več kot polovica jih je bilo obsojenih zaradi kaznivih dejanj v povezavi s prepovedanimi drogami.
Oglej si celoten članek

V Iranu so avgusta usmrtili najmanj 81 ljudi, s čimer se je skupno število usmrčenih v letošnjem letu povzpelo na več kot 400, je v ponedeljek po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila skupina strokovnjakov Združenih narodov.

Po podatkih skupine 11 strokovnjakov ZN so v Iranu avgusta usmrtili najmanj 81 ljudi. Od tega jih je bilo 41 na smrtno kazen obsojenih zaradi kaznivih dejanj, povezanih s prepovedanimi drogami. Skupno so v islamski republiki letos usmrtili že več kot 400 ljudi, od tega 15 žensk.

Po podatkih mednarodnih organizacij za človekove pravice, vključno z Amnesty International, je Iran za Kitajsko na drugem mestu po številu usmrtitev. Največ ljudi usmrtijo z obešanjem. Sodni postopki ob tem pogosto ne izpolnjujejo kriterijev poštenega sojenja.

Foto: Profimedia Iran usmrtitev obešanje

"Poročila o resnih kršitvah pravice do poštenega sojenja in poštenega postopka pomenijo, da smrtna kazen, kot se trenutno izvaja v Iranu, pomeni nezakonito usmrtitev," so opozorili strokovnjaki ZN in izrazili zaskrbljenost, da so med usmrčenimi tudi nedolžni. Oblasti v Teheranu so pozvali, naj prenehajo izvajati smrtno kazen.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 15

  • 11:50 5. September 2024.

    Popolnoma tipično, ko levičarji podpirajo obešanje vseh po vrsti..

  • 18:19 3. September 2024.

    Še JJ tja na likvidacijo

  • 18:04 3. September 2024.

    Če, žal je tam vse velik "ČE", je res šlo za dilerje, bi morali tako povsod.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.