Iran: slabe novice za Ahmadinedžada

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Po prvih rezultatih sobotnih parlamentarnih volitev v Iranu so v vodstvu konservativni tekmeci predsednika Mahmuda Ahmadinedžada oz. podporniki ajatole Alija Hameneja. Napredek Hamenejevih podpornikov se kaže tako v prestolnici kot v drugih mestih.
Oglej si celoten članek

Spopad s konservativci je bil pričakovan, čeprav so analitiki več možnosti pripisovali Ahmadinedžadovim podpornikom kot nasprotnikom. Ahmadinedžad je poleg tega doživel enega večjih porazov v svojem rojstnem mestu Garmsar, kjer je njegovo mlajšo sestro Parvin porazil konservativni tekmec.

Ti prvi rezultati, ki sicer še niso končni, nakazujejo, da bo imel Ahmadinedžad v prihodnje manj njemu naklonjen parlament. Do konca svojega drugega mandata ima sicer še dve leti.

Volitve 290-članskega parlamenta v Iranu so sicer v soboto podaljšali za več ur. Volišča so zaprli šele ob 23. uri po lokalnem času (ob 20.30 po srednjeevropskem) oziroma kar pet ur kasneje.

Podaljšanje časa odprtja volišč, še posebej na parlamentarnih volitvah, v Iranu ni redkost, saj zaradi zapletenega postopka na voliščih pogosto nastajajo dolge vrste. Oblasti zato volitve podaljšajo, da lahko svoj glas oddajo vsi, ki to želijo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.