Indija in Rusija skupaj na Luno

Foto: Žurnal24 Rusija in Indija se bosta skupaj odpravila na misijo na Luno.
Voditelja tradicionalnih zaveznic sta se med pogovori o okrepitvi gospodarskih in vojaških vezi v Moskvi dogovorila za skupno misijo na Luno.
Oglej si celoten članek

Dogovor je po pogovorih z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom v Kremlju objavil indijski premier Manmohan Singh, potem ko je z ruskim gostiteljem govoril o projektih za podvojitev trgovinske menjave med državama do konca desetletja. "Simbol našega sodelovanja je dogovor o napotitvi vesoljskega plovila brez posadke na Luno v raziskovalne namene," je dejal Singh. V ta namen je ruska vesoljska agencija Roskosmos z indijsko vesoljsko agencijo podpisala dogovor o skupni misiji na Luno do leta 2017, vključno z gradnjo plovila oziroma modula, ki bo krožil okoli Lune.

V pogovorih sta osrednjo pozornost namenila tudi sodelovanju na področju jedrske energije in vojaško-tehničnem področju. Med obiskom sta državi tako dokončali dogovor o skupnem projektu za razvoj novega vojaškega transportnega letala Il-214 in o sodelovanju pri razvoju pete generacije bojnih letal.

Putin in Singh sta veliko časa namenila sodelovanju na področju jedrske energije. © AFP

 
Trgovanje na področju jedrske energije je z Indijo prepovedano, ker ni podpisala sporazuma o neširjenju jedrskega orožja. New Delhi zdaj sicer čaka, da 45-članska skupina jedrskih dobaviteljev odobri njegov dogovor z ZDA, na podlagi katerega bi Indija dobila jedrsko gorivo in tehnologijo. Singh je dejal še, da pripravljajo indijsko-ruski dogovor o gradnji štirih jedrskih reaktorjev na jugu Indije v zvezni državi Tamil Nadu. S Putinom pa sta se dogovorila tudi o poravnavi ruskega dolga Indiji iz časov nekdanje Sovjetske zveze in o tem, da želita državi trgovinsko menjavo do leta 2010 povečati s 4 na 6,8 milijarde evrov.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.