Hrvaška: pol leta pogojno, ker ga je s kuhalnico po riti

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Petindvajsetletnica dobila šest mesecev pogojne zaporne kazni, ker je s kuhalnico po zadnji plati dvakrat udarila neposlušnega sina in so mu ostale modrice.
Oglej si celoten članek

Okrajno sodišče v Pulju je 25-letnico obsodilo na šest mesecev pogojne kazni, ker je s kuhalnico po zadnji plati kaznovala svojega dveletnega sina. Zaradi neposlušnosti ga je dvakrat udarila, ostale pa so mu modrice.

Po hrvaškem zakonu v primeru telesnega kaznovanja otrok, ki prehaja že v nasilništvo, lahko povzročitelj pristane v zaporu za šest mesecev pa vse do tri leta. V omenjenem primeru je tožilec zahteval pol leta zapora in dve leti pogojno, kar pomeni, da mama ne bi odslužila kazni, če v dveh letih ne bi storila novega kaznivega dejanja.

Pogosto prijava nasilništva policiji nima posledic

"Kljub dobrim zakonom, ki prepovedujejo in kaznujejo telesno kaznovanje otrok, vidimo neenakomerno izvrševanje predpisov in v nekaterih primerih, tudi ko je nasilje nad otroki prijavljeno policiji, to ostane nesankcionirano," opozarja hrvaška varuhinja otrokovih pravic Mila Jelavić. Ravnateljica Poliklinike za zaščito otrok Gordana Buljan Flander poudarja: "Fizična zloraba je pogosta, ko starši s tepežem vzgajajo otroke. Zgodi se, da izgubijo nadzor, kar lahko pripelje do fizičnega zlorabljanja otroka. Če starši povzročijo poškodbo ali modrice na otroku, kršijo zakon in tudi potrebujejo psihološko pomoč." Strokovno pomoč takrat potrebujejo tudi otroci, dodaja in opozarja na spodbujanje tako imenovanega pozitivnega starševstva z nenasilnimi metodami vzgoje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 18:27 28. Februar 2012.

    še drugi del vica<br /><br />... in da se mora sam odločit, da tako obnašanje ni pravilno. Da je to …

  • 18:26 28. Februar 2012.

    Odlično. Mati poči nesramnega in nevbogljivega mulca po riti in gre v zapor. Za 6 mesecev. Ali leto... Kdo bo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.