Guantanamo: telovadil in umrl

Foto: Žurnal24 Ameriški predsednik Barack Obama je kot enega svojih prvih dokumentov podpisal o
Nekdanji talibanski poveljnik se je v zaporu v Guantanamu sesedel na tla. Umrl je za posledicami srčnega napada.
Oglej si celoten članek

Ameriška vojska je potrdila, da je 48-letni Awal Gul v torek ponoči umrl zaradi odpovedi srca, potem ko je vadil na trenažerju. Šel je še pod prho in očitno je tam omedlel, je povedala predstavnica za stike z javnostjo v zaporu ameriškega vojaškega oporišča na Kubi. Drugi zaporniki so ga prenesli do paznikov, od tam pa so ga prepeljali v več kilometrov oddaljeno vojaško bolnišnico. Umrl je kljub "intenzivnim ukrepom za oživljanje."

Gul je po poročaju Miami Heralda sedmi zapornik, ki je umrl v devetletnem obstoju zloglasnega zapora. Bil je eden od 48 zapornikov, ki jih ZDA niso nameravale niti repatriirati niti jim soditi. V ameriškem ujetništvu se je znašel za božič 2001 po padcu talibanskega režima v Afganistanu.

Končno spet doma
Gula niso nikoli obtožili za katerega izmed zločinov, čeprav Američani trdijo, da je bil poveljnik tabora za urjenje talibanov. Njegov odvetnik se je skliceval na dokumente, ki naj bi dokazovali, da je Gul že leto pred napadi 11. septembra 2001 zapustil talibane, a odločitve sodišče ni dočakal. Mrtvi Gul se bo sedaj končno vrnil v Afganistan, kjer je zapustil kar 18 otrok.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.