Gadafiju se vse podira

Foto: Žurnal24 Egiptovski delavci čakajo na evakuacijo ob libijsko-tunizijski meji. (Foto: Reut
Potem ko so opozicijske sile včeraj zavzele Misurato in Al Zavijo, libijski voditelj Moamer Gadafi obvladuje le še večji del Tripolija in Sirto. Pevka Nelly Furtado za nastop prejela milijon dolarjev.
Oglej si celoten članek

Gadafi na Pink TV
Libijski voditelj Moamer Gadafi je za srbsko televizijo Pink TV sankcije ZN zavrnil kot neveljavne, ker naj bi temeljile na nepreverjenih medijskih poročilih. Zatrdil je, da nadzoruje državo, aktivnost opozicije pa označil za delo majhnih skupin pod vplivom halucinogenih drog. V izjavi je še povedal, da je za številne smrtne žrtve med protestniki odgovorna teroristična mreža Al Kaida.

Nelly Furtado je na Twitterju zapisala, da ji je "Gadafijev klan" leta 2007 za 45-minutni nastop plačal milijon dolarjev.

S koncertom je namreč zabavala goste v nekem italijanskem hotelu. Dodala je, da bo denar zdaj podarila.

Ameriška vojska prerazporeja sile
Ameriška vojska se je danes odločila za prerazporeditev zračnih varnostnih sil na območju Libije. Razlog za to tiči v dejstvu, da bi radi zagotovili čim večjo paleto možnosti in fleksibilnost, je dejal polkovnik David Lapan.

Mednarodni pritisk na državo se po uvedbi sankcij varnostnega sveta ZN povečuje. Danes so se v Ženevi sestali zunanji ministri z vsega sveta, da bi se dogovorili o skupnem nastopu za zajezitev humanitarne katastrofe v državi.

Čas, da Gadafi odide
Ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton je danes pozvala k skupnim prizadevanjem za nadaljnje ukrepe pri končanju krize v Libiji in se izrekla za kaznovanje libijskega vodstva zaradi nasilja nad prebivalstvom.

"Skupaj si moramo prizadevati za nadaljnje korake, da pokličemo Gadafijev režim na odgovornost, nudimo humanitarno pomoč tistim, ki jo potrebujejo, in podpremo Libijce v njihovih prizadevanjih za prehod v demokracijo," je povedala in dodala: "Čas je, da Gadafi odide zdaj in brez nadaljnjega nasilja ali zavlačevanja."

Gadafi: "Ljudje me obožujejo"
Polkovnik Gadafi se je za BBC odzval na navedbe, da izgublja oblast. Dejal je, da ga njegovi ljudje obožujejo in bi tudi umrli za to, da bi ga zaščitili.

Medtem je EU že potrdila sankcije proti libijskemu režimu, ki vključujejo zamrznitev premoženja, prepoved potovanja v Unijo in embargo na orožje.

Protestniki vzklikajo gesla
V libijski prestolnici Tripoli se je sicer danes zbralo nekaj sto protestnikov, ki vzklikajo gesla proti libijskemu voditelju Moamerju Gadafiju. Protestni shod se je začel po pogrebu enega od protestnikov, ki so ga prejšnji teden ubile provladne sile.

Nad protestnike naj bi že prihajale varnostne sile, zveste libijskemu voditelju. Gadafijevi privrženci so sicer v prestolnici postavili nadzorne točke in patruljirajo po ulicah.

Gadafi nima več nadzora
Evropski komisar za energijo Günther Oettinger je danes dejal, da večina libijske nafte in plina ni več pod nadzorom Gadafijevega režima. "Obstaja razlog, da verjamemo v to, da večina polj nafte in plina ni več pod Gadafijevim nadzorom," je dejal. Po njegovem mnenju uvedba sankcij v obliki prepovedi izvoza nafte iz Libije ni smiselna.

Z vzhoda države poročajo o napadu libijskih letalskih sil na skladišča orožja. V tretjem največjem libijskem mestu Misurata pa so protivladni protestniki sestrelili helikopter in zajeli posadko.

Egipčani ujeti na meji
Na zahodu države, v bližini libijsko-tunizijske meje, medtem na odhod čaka več deset tisoč migrantov, večina med njimi je egiptovskih delavcev, ki potrebujejo hrano in streho nad glavo, je za BBC povedala predstavnica urada ZN za begunce (UNHCR) Liz Eyster.

Pritisk delavcev se po poročanju BBC-jevega dopisnika Jima Muirja nenehno povečuje. "Ljudi nastanjajo v šotore, šole in druge prostore," pravi Eysterjeva. "A so preveč razkropljeni in potrebujejo pomoč mednarodne skupnosti." Lokalni predstavnik Rdečega križa je položaj opisal kot "humanitarno krizo", eden od beguncev pa je dejal: "Ljudje tukaj protestirajo, ker želijo v Egipt. Vse države pošiljajo letala, da bi rešile svoje ljudi. Turčija, Koreja, Indija, Bangladeš – vsi odhajajo, razen Egipčanov."

Iz države je v zadnjih dneh po ocenah Združenih narodov sicer zbežalo okoli sto tisoč tujih državljanov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.