Gadafijeve sile prevzemajo nadzor

Foto: Žurnal24 Uporniki se pripravljajo na soočenje z Gadafijevimi silami. (Foto: Reuters)
Sile libijskega voditelja Gadafija nadaljujejo ofenzivo proti upornikom na vzhodu države. Znova prevzemajo nadzor v mestih, ki so ključnega pomena za proizvodnjo in izvoz libijske nafte.
Oglej si celoten članek

Uporniki so se bili po silovitem obstreljevanju sil libijskega voditelja Moamerja Gadafija danes prisiljeni umakniti iz mesta Brega. Po navedbah upornikov vladne sile napredujejo z zahoda, potem ko so zajele kraj Ukajla in vas Bišer, kakih 20 kilometrov od Brege. Uporniki so se medtem umaknili proti 80 kilometrov oddaljeni Adždabiji, ki je izhodišče za Bengazi in Tobruk, dve glavni trdnjavi libijskih upornikov.

Spopadi so sicer potekali tudi na drugih območjih na vzhodu države, ki so pod nadzorom upornikov, med drugim okoli 30 kilometrov od mesta Burajka, za katerega so vladne sile pred tem zatrdile, da so ga zavzele. Uporniki so po lastnih navedbah danes ponovno prevzeli nadzor nad mestom Misurata na zahodu države, je poročala arabska televizija Al Arabija.

Libija poziva k obnovitvi izvoza nafte
V Ras Lanufu, ki je bil v rokah upornikov in v zadnjih dneh prizorišče silovitih spopadov, naj bi Gadafijeve sile po poročanju arabske televizije Al Džazira v soboto ob uporabi težkega orožja in letal znova prevzele nadzor nad mestom in prisilile upornike k umiku.

V enem tamkajšnjih rezervoarjev kerozina je izbruhnil požar, zato so libijske oblasti zaprosile italijansko naftno družbo Eni za pomoč pri gašenju požara, saj jih skrbi, da bi se požar lahko razširil.

Libija je sicer pozvala tuje družbe, naj obnovijo izvoz nafte iz te severnoafriške države, in zatrdila, da so njena pristanišča kljub že več tednov trajajočim nemirom in spopadom varna, je poročala državna televizija.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.