Gadafi ustavil upornike

Foto: Žurnal24 (Foto: EPA)
Napredovanje upornikov ustavljeno pred Sirto. Uporniki pozivajo ljudi, naj se pridružijo protigadafijevi vstaji. V Tripoliju popoldan močne eksplozije.
Oglej si celoten članek

 

V Tripoliju so popoldan odjeknile vsaj tri močne eksplozije. Za zdaj še ni jasno, kaj jih je povzročilo.

Potem ko so uporniki v Libiji v zadnjih dneh hitro napredovali od njihove utrdbe v Bengaziju proti zahodu, so jih vladne sile libijskega voditelja Moamerja Gadafija ustavile pred Sirto.

 

"Uporniki niso dobro organizirani, zato so vse njihove vojaške pridobitve šibke," je povedal tiskovni predstavnik Pentagona v Washingtonu, viceadmiral Bill Gortney, in poudaril, da očitno pridobivajo z zavezniškimi napadi.

Zavezniki in Nato ob tem vztrajajo, da cilj njihovih napadov ni podpora napredovanju uporniških sil.

Po poročanju BBC-ja je uporniški radio v vzhodni Libiji danes pozval, naj se več ljudi pridruži protigadafijevi vstaji.

V zadnjih dneh so protigadafijeve sile zavzele večje število obalnih mest in pomembnih naftnih oporišč, vključno z Ras Lanufom, Brago, Uqajlo in Bin Džavadom.

Sirta, ki jim je ni uspelo zavzeti, velja za simbolično tarčo upornikov in je Gadafijevo rojstno mesto.

O razmerah v Libiji bo danes na mednarodni konferenci v Londonu razpravljalo okoli 40 delegatov, tudi iz Afrike, Nata, ZN, Arabske in Afriške lige.

Britanski premier David Cameron je izrazil pričakovanje, da se bo koaliciji pridružilo več držav.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.