Gadafi se umika iz Misrate

Foto: Žurnal24 Boj za Misrato teče že drugi mesec. (Foto: Reuters)
Ponoči je zveza Nato izvedla več letalskih napadov na libijsko prestolnico Tripoli, potem ko je libijska vojska napovedala umik iz Misrate.
Oglej si celoten članek

Letala so obstreljevala območje blizu Gadafijeve rezidence v središču Tripolija, kjer naj bil podzemni bunker, po trditvah Tripolija pa naj bi šlo za parkirišče.

Napad se je zgodil po objavi namestnika libijskega zunanjega ministra Haleda Kaima, da se bo libijska vojska umaknila iz Misrate. Kaim je dejal, da bodo "plemenom okoli in v Misrati ter ljudem v mestu prepustili reševanje razmer".

Če libijska vojska ne more "rešiti problema v Misrati", bodo v mesto prišli ljudje iz okoliških krajev, da bi se pogovorili z uporniki. "Če se ne bodo predali, bodo začeli spopade," je dejal Haled Kaim na novinarski konferenci.

Da je vojska dobila ukaz za umik, je za Reuters potrdilo več vojakov. "Ukazali so nam, naj se umaknemo. Ukaz je prišel včeraj," je dejal vojak Khaled Dorman.

Obamo obtožujejo zločinov proti človeštvu
Kaim se je obregnil tudi ob ameriškega predsednika Baracka Obamo. Obtožil ga je "novih zločinov proti človeštvu", potem ko je odobril uporabo brezpilotnih letal z raketami za misijo nad Libijo. Obsodil je tudi petkov obisk ameriškega republikanskega senatorja Johna McCaina pri libijskih upornikih v Bengaziju. Poudaril je, da njihov prehodni narodni svet ne predstavlja Libijcev in da "nima oblasti na terenu".

Iz Tripolija danes poročajo o streljanju protiletalske obrambe. Libijska uradna agencija Jana pa je poročala, da so Natova letala v petkovem obstreljevanju v regiji Zintan jugozahodno od Tripolija ubila dva človeka.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.