Gadafi po pomoč k Chavezu

Foto: Žurnal24 Chavez podrobnosti o libijski delegaciji ni želel razkriti. (Foto: Reuters)
V Venezuelo je prispela libijska delegacija, ki pri Hugu Chavezu išče "politično rešitev za krizo v svoji državi".
Oglej si celoten članek

Libijski voditelj Moamer Gadafi je poslal svojo delegacijo v Venezuelo, da bi našli politično rešitev konflikta v Libiji, je sporočil venezuelski predsednik Hugo Chavez.

Venezuelski predsednik, ki ostro nasprotuje vojaškemu posredovanju v Libiji, je kmalu po izbruhu nasilja tej severnoafriški državi predlagal, da bi sestavili mednarodno mirovno misijo, v kateri bi bile sile prijateljskih držav. Na tak način bi poskušali zajeziti nemire v Libiji in preprečili, da bi se država pogreznila v državljansko vojno. Libijski uporniki so njegov predlog zavrnili.

"Zavezništvo želi ubiti Gadafija"
Do napadov zveze Nato v Libiji je bil Chavez kritičen tudi ob torkovem srečanju zunanjih ministrov latinskoameriških in karibskih držav. Še posebej ostro je obsodil ponedeljkovo bombardiranje Gadafijevih poslopij v Tripoli, češ da je bil cilj zavezništva ubiti Gadafija. "Ne strinjamo se z vsem, kar je Gadafi storil ali kar počne sedaj, vendar kdo si lahko vzame pravico bombardiranja z namenom zrušiti režim," je bil oster.

Italijanska odločitev za sodelovanje v napadih na Libijo je povzročila spor v koaliciji premierja Silvija Berlusconija. Predsednik Severne lige Umberto Bossi meni, da je Italija s tem korakom "postala kolonija Francije".

 

Odprava ZN v Libijo
Tričlanska ekipa Združenih narodov bo odpotovala v Tripoli, kjer bodo preverjali obtožbe, povezane s kršitvami človekovih pravic od začetka spopadov Libiji. Preverili naj bi tako obtožbe na račun vlade kot tudi upornikov in Nata. Libijska vlada je sporočila, da bo sodelovala pri preiskavi. Rezultate naj bi preiskovalci predstavili junija.

Čez noč so se nadaljevali napadi zavezniških sil na Misrato. "Gadafijeve sile so se po napadih na pristaniško območje umaknile. V napadu je bilo v celoti uničenih 37 vojaških vozil,“ je za Reuters dejal predstavnik upornikov. "Gadafijeve sile so zjutraj začele bombardirati območje deset kilometrov severno od mesta.“

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.