Gadafi mora oditi

Foto: Žurnal24 Moamer Gadafi (Foto: Epa)
Najboljša rešitev za Libijo bi bil odhod Gadafija. Koalicijske sile bodo vztrajale pri vojaškem posredovanju.
Oglej si celoten članek

Na mednarodni konferenci v Londonu so diplomati razpravljali o razmerah in prihodnosti posredovanja v Libiji.

Dopoldne so odjeknile besede ameriške veleposlanice pri Združenih narodih (ZN) Susan Rice, da ameriška administracija ni izključila možnosti, da bi ZDA oborožile upornike. Za to pa bi potrebovali novo resolucijo ZN in široko mednarodno soglasje. Državna sekretarka Hillary Clinton pa je dejala, da do zdaj odločitve o tem še niso sprejeli.

Na konferenci so se sicer dogovorili, da oblikujejo kontaktno skupino za neposredna politična prizadevanja v Libiji, osredotočili so se tudi na humanitarne potrebe.

Po besedah slovenskega zunanjega ministra Samuela Žbogarja je Slovenija pripravljena sodelovati pri humanitarni pomoči Libiji, ne pa tudi v vojaškem posredovanju.

Gadafi mora oditi
Kot je neimenovani vir iz italijanske diplomacije dejal za agencijo Reuters, bi bila najboljša rešitev za libijsko krizo odhod Moamerja Gadafija v azil. V to pa bi ga morala prepričati Afriška unija.

Clintonova je sicer dejala, da se bo vojaško posredovanje nadaljevalo, saj Gadafi ne spoštuje resolucije 1973. V Natu in ZDA so namreč prepričani, da bo Gadafi popustil, če bodo le dovolj pritiskali nanj.

Veliko denarcev
Je pa operacija v Libiji že stala veliko, še veliko denarja pa bo treba odšteti – stroški se bodo šteli v stotinah milijonov dolarjev, je prepričan vrhovni Natov poveljnik, admiral James Stavridis.



Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.