Francozi zavračajo, Britanci evakuirajo

Foto: Žurnal24 Rakete izstreljujejo tudi uporniki. Humanitarni položaj naj bi se v Misrati hitr
Razmere v Misrati, ki jo Gadafijeve sile obstreljujejo z raketami, se slabšajo. V EU medtem spori o sprejemu beguncev.
Oglej si celoten članek
V obleganem mestu je včeraj v napadih po poročanju Reutersa umrlo 17 ljudi.

Tudi danes sile polkovnika Gadafija z raketami in topništvom obstreljujejo tretje največje libijsko mesto Misrata.

Mesto, ki od vseh, ki so jih zajeli uporniki, leži najzahodneje, Gadafijeve sile oblegajo že sedmi teden. Kot so povedali uporniki, so Gadafijevi ostrostrelci v mestu poleg pušk pričeli uporabljati tudi izstreljevalce raket.

Iz obkoljene Misrate so v libijski Bengazi, ki je v rokah upornikov, prepeljali okoli tisoč tujih delavcev, ki so zaradi spopadov obtičali v mestu.

Pomoč pri evakuaciji preostalih okoli pet tisoč delavcev je danes obljubila Velika Britanija.

EU se bori z begunci
Francoski notranji minister Claude Gueant je danes zatrdil, da si Francija glede vprašanja tunizijskih priseljencev ne želi napetosti z Rimom. Na prijateljsko rešitev spora med državama, ki je konec tedna dobil nove razsežnosti, upa tudi italijanski notranji minister Roberto Maroni, poroča STA.

Francija je doslej priseljence, ki jim je uspelo prečkati italijansko-francosko mejo, vračala v Italijo. Zato se je Rim odločil, da jim podeli "humanitarne" vizume, kar naj bi jim po trditvah italijanskih oblasti omogočilo potovanje v vse države schengenskega območja. Včeraj pa je Francija ustavila vlak, na katerem je bilo več sto priseljencev in borcev za človekove pravice.

V Franciji trdijo, da v skladu s predpisi zavračajo le tiste osebe, ki nimajo sredstev za bivanje v Franciji. Spor naj bi dokončno razrešili 26. aprila. Sprejem 200 tunizijskih beguncev je sicer napovedala Romunija.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.