Francozi v luči negotovosti spet na volitve

Foto: Epa
Foto: Epa
Francozi bodo danes v drugem krogu izvolili nove poslance v 577-članskem parlamentu.
Oglej si celoten članek

Povolilno dogajanje ostaja neznanka, saj se noben od blokov, vključno s skrajno desnim nacionalnim zborom (RN), ki je zmagal v prvem krogu, ne more nadejati absolutno večine. Volitve spremlja bojazen pred politično blokado v državi, ki je eden od stebrov EU.

Taktično umaknili več kot 200 kandidatov

Potem ko je v prvem krogu pred tednom dni največji delež glasov osvojil RN, sta levi in sredinski tabor z namenom, da stranki preprečita absolutno večino, taktično umaknila več kot 200 svojih kandidatov. S tem sta namreč v teh enotah okrepila možnosti za izvolitev tistega, ki bo stal nasproti kandidatu skrajne desnice.

Zadnje ankete res kažejo, da RN ne bo uspelo doseči želene absolutne večine 289 sedežev. Stranka naj bi dobila med 170 in 210 poslancev. Tik za njo naj bi bila z med 145 in 175 sedeži leva Nova ljudska fronta, šele na tretjem mestu pa Macronovo sredinsko zavezništvo. Od dosedanjih 250 sedežev naj bi jih ohranilo le med 118 in 148.

Foto: Epa Volitve v Franciji

Macron je predčasne volitve sklical po porazu svoje stranke na evropskih volitvah, z njimi pa je želel zaustaviti porast skrajne desnice, a se je po mnenju številnih uštel. Tudi če se ne bo uresničila možnost kohabitacije med njim in skrajno desno vlado, obeta na oblikovanje stabilne večine, s katero bi lahko sodeloval v preostalih treh letih predsedniškega mandata, ni.

V luči negotovosti naraščajo tudi napetosti. V štiri tedne dolgi kampanji, najkrajši v sodobni francoski zgodovini, je bilo po navedbah notranjega ministrstva tarča fizičnih napadov več kot 50 kandidatov. Za varnost bo zaradi možnosti nemirov po državi danes skrbelo približno 30.000 policistov.

Volišča se bodo po državi odprla ob 8. uri, ob zaprtju ob 20. uri je pričakovati prve napovedi volilnih izidov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.