Francozi in Britanci krepijo vojaške vezi

Foto: Žurnal24 "Danes odpiramo novo poglavje. Velika Britanija in Francija sta naravni partneri
Sarkozy in Cameron sta v Londonu podpisala sporazuma o tesnejšem vojaškem sodelovanju. Državi bosta oblikovali skupno vojaško enoto in zgradili skupni center za simulacije delovanja jedrskega orožja.
Oglej si celoten članek

Prvi sporazum predvideva oblikovanje skupne vojaške enote, ki bo štela več tisoč mož - predvidoma po 5000 iz vsake države - ter bo pripravljena za bilateralne operacije ali operacije v okviru ZN ali Nata. Enota bo imela skupnega poveljnika, vsaka stran pa bo imela pravico veta na vsako operacijo.

V skladu z drugim sporazumom pa bosta državi po letu 2014 skupaj izvajali simulacije delovanja jedrskega orožja. Laboratorij, v katerem bosta Velika Britanija in Francija izvajali simulacije, bodo zgradili v kraju Valduc na vzhodu Francije, in bo sodeloval s francosko-britanskim raziskovalnim centrom v Aldermastonu na jugu Anglije.

"Danes odpiramo novo poglavje. Velika Britanija in Francija sta naravni partnerici," je ob podpisu sporazumov dejal Cameron. Dodal pa je, da ne gre za oblikovanje skupne vojske in da bosta Velika Britanija in Francija ostali suvereni državi.

Sarkozy pa je poudaril, da gre za zgodovinski dogovor, ki je brez primere doslej. "Ure v Franciji in Britaniji ta čas bijejo enako," je dodal.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.