FBI razbil rusko vohunsko mrežo

Foto: EPA
Foto: EPA
Pod pretvezo, da gre za podjetje, ki se ukvarja z izdelavo semaforjev, je vohunska mreža Moskvi posredovala sodobno elektroniko za vojaške namene.
Oglej si celoten članek

Podjetje se je na zunaj ukvarjalo s proizvodnjo semaforjev, po trditvah FBI pa je oskrbovalo Moskvo z visokotehnološko vojaško opremo. Nekaj te opreme je že končalo v Rusiji. Preiskava je skupaj zajela 165 ljudi in podjetij v Teksasu in Rusiji. FBI je skupaj 11 ljudi, povezanih s podjetjem Arc Electronics iz Houstona pod vodstvom Aleksandra Fišenka, med drugim obtožil ponarejanja dokumentov.

Hoteli so se polastiti mikroelektronike

Obtožnico so objavili na zveznem sodišču v Brooklynu. V Kazahstanu rojeni Fišenko je obtožen posebej kot neprijavljeni agent ruske vlade v ZDA oz. kot vohun. Vsem obtoženim nameravajo soditi v New Yorku.

FBI trdi, da so obtoženci od oktobra 2008 do aretacije sodelovali v zaroti, katere cilj je bil priti do sodobne mikroelektronike pri ameriških proizvajalcih in jo izvoziti v Rusijo, čeprav gre za izdelke, za katere velja prepoved izvoza.

Gre za mikroprocesorje in čipe, ki se uporabljajo v vojaških sistemih, kot so radarji, vodljivi raketni izstrelki, sprožilci detonacij in podobno. Rusija tovrstne tehnologije ne proizvaja, ker za to nima zmogljivosti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.