EU: Teheran naj ne usmrti sedmih Irancev

Foto: Žurnal24 Zaporniška celica
EU je zelo zaskrbljena zaradi novic o napovedani usmrtitvi sedmih Irancev, ki so jih spoznali za krive in obsodili na smrt zaradi kaznivih dejanj, ki so jih zagrešili kot mladoletniki.
Oglej si celoten članek

EU ugotavlja, da bi Iran s temi usmrtitvami neposredno kršil mednarodno pravo, in Teheran poziva, naj kazni ne izvrši. Napovedane usmrtitve bi po navedbah slovenskega predsedstva pomenile kršitev Mednarodnega pakta o državljanskih in političnih pravicah ter konvencije o otrokovih pravicah, ki izrecno prepovedujeta usmrtitev mladoletnikov oziroma ljudi, obsojenih za kazniva dejanja, ki so jih zagrešili kot mladoletniki.

EU poziva Iran, naj ustavi izvršitev smrtne kazni v omenjenih primerih in tudi za vse druge mladoletne prestopnike ter upošteva drugačne oblike kazni, ki bodo v skladu z mednarodnimi standardi.

Unija obsoja vse pogostejšo uporabo smrtne kazni v Iranu in državo poziva, naj tovrstno kazen ukine. Po potrebi pa lahko v skladu z resolucijo o moratoriju na uporabo smrtne kazni, ki jo je Generalna skupščina Združenih narodov potrdila decembra lani, sprva razglasi moratorij na usmrtitve, je v današnjem sporočilu še zapisalo slovensko predsedstvo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.