EU je cilj Balkana

Foto: Žurnal24 Ivo Josipović (z leve), Haris Silajdžić, Filip Vujanović in Boris Tadić. (Foto:
Predsedniki Hrvaške, BiH, Srbije in Črne Gore so danes v Sarajevu pozvali h krepitvi odnosov med državami ter sodelovanju in poudarili, da je cilj omenjenih držav članstvo v EU.
Oglej si celoten članek

Ob desetletnici Igmanske pobude - koalicije več sto nevladnih organizacij, ki se zavzemajo za normalizacijo odnosov med državami podpisnicami Daytonskega sporazuma – so se predsedniki Ivo Josipovič, Boris Tadić, Filip Vujanović in Haris Silajdžić prvič srečali izven kakšnega širšega mednarodnega konteksta.

Ocenili so da so države Zahodnega Balkana v zadnjih 10 letih naredile pomembne korake k izboljšanju odnosov. Ob tem so tudi podpisali skupno izjavo, v kateri so med drugim izpostavili nujnost nadaljevanja dialoga kot načina reševanja nesoglasij in sporov ter potrdili, da članstvo v EU ostaja skupni strateški cilj njihovih držav.

EU edina možnost
Josipović je sicer v svojem današnjem govoru poudaril, da je osebno trdno prepričan, da je prihodnost vseh štirih držav v EU. Obenem je v interesu vsake od držav, da v unijo čimprej vstopijo tudi ostale tri. Srbski predsednik Tadić je potrdil, da integracija v EU tudi za Beograd nima alternativ ter da je približevanje uniji "najpomembnejše vprašanje tega obdobja na območju Zahodnega Balkana".

Skupen razvoj znanosti
Tudi predsedujoči predsedstvu BiH Haris Silajdžić je v svojem govoru pozval h krepitvi sodelovanja in razumevanja v regiji ter predlagal, da štiri države vzpostavijo posebna središča za znanstveno in tehnološko sodelovanje.

Po 15 letih še v BiH
Josipović bo svoj obisk v BiH v nedeljo nadaljeval v Republiki srbski in tako postal prvi predsednik Hrvaške po 15 letih, ki bo obiskal srbsko entiteto BiH. Pri tem naj bi ga spremljal tudi črnogorski kolega Vujanović.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.