EU: Hrvaška leta 2013 v Evropsko unijo

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Voditelji držav članic Evropske unije (EU) so sprejeli odločitev o tem, da bo Hrvaška leta 2013 postala 28. članica EU, je dejal premier Borut Pahor.
Oglej si celoten članek

"To ni pomembna odločitev, to je izjemno pomembna odločitev - za Hrvaško, za regijo in za EU," je dejal Borut Pahor po koncu zasedanja voditeljev držav članic EU in dodal, da si take odločitve morda še pred pol leta velika večina voditeljev vlad in držav Unije ne bi upala napovedati.

Hrvati Sloveniji preprečili spremljanje treh zadev

Slovenija je po njegovem v pogajanjih s Hrvaško "praktično rešila vsa odprta vprašanja, če jih ni rešila dokončno, pa je določila način za reševanje". Nekaj stvari je še v procesu reševanja, zato se mu zdi evropski mehanizem nadzora predvidenih reform Hrvaške do vstopa v Unijo tudi pomemben. Slovenija bi morala v okviru tega mehanizma podrobneje spremljati sodne zaostanke, vpise v zemljiško knjigo in vprašanje zagrebške družbe Optima leasing, ki jo je pred leti želela prevzeti NLB, a ji hrvaški regulatorji tega niso dovolili.

Na vrsti je arbitražno sodišče

Z današnjimi odločitvami o Hrvaški je Slovenija po premierjevih besedah zadovoljna tudi zato, ker s podpisom pristopne izjave začnejo veljati postopki iz arbitražnega sporazuma in se začnejo priprave na delo arbitražnega sodišča. "Naj bo dovolj, da rečem, da Slovenija dela vse, kar je potrebno, da bo na posamezne začetke etap pri delu arbitražnega sodišča pripravljena, vključno z imenovanjem arbitra," je bil skop Pahor. Dodaja, da so glede tega blizu rešitve, ki bi bila zelo dobra za Slovenijo.

Tudi to bo predmet njegovih prihodnjih pogovorov s predsedniki vseh parlamentarnih strank in s predsednikom republike.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.