Eksplozija pozivnikov: "To niso naši izdelki od začetka do konca"

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Tajvansko in madžarsko podjetje zanikata izdelavo pozivnikov, ki so eksplodirali v Libanonu.
Oglej si celoten članek

Tajvansko podjetje in njegov poslovni partner na Madžarskem sta danes zavrnila očitke, da sta izdelala pozivnike, ki so v torek eksplodirali v Libanonu. Ameriški mediji so namreč poročali, da je Izrael v pošiljko pozivnikov tajvanskega podjetja vstavil eksploziv. Tajvansko tožilstvo je uvedlo preiskavo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tajvansko podjetje Gold Apollo je zavrnilo očitke, da je proizvedlo pozivnike. "To niso naši izdelki od začetka do konca. Kako lahko proizvajamo izdelke, ki niso naši?" je dejal vodja podjetja Hsu Ching-kuang. Pri tem je pojasnil, da so vzpostavili dolgotrajno partnerstvo z madžarskim podjetjem BAC Consulting, ki lahko uporablja njihovo blagovno znamko in model pozivnika, ki je zaokrožil po medijih.

"Mislim, da ste se zmotili"

Direktorica madžarskega podjetja Cristiana Barsony-Arcidiacono je za ameriško televizijo NBC potrdila sodelovanje z Gold Apollo, ampak zavrnila, da so izdelali sporne pozivnike. "Ne izdelujem pozivnikov. Sem samo posrednik. Mislim, da ste se zmotili," je dejala po telefonu.

Glede na javno dostopne podatke je Barsony-Arcidiacono edina zaposlena pri podjetju, ki je bilo ustanovljeno leta 2022. Podjetje ima letni prihodek okoli 210 milijonov forintov (532.000 evrov) in dobiček okoli 18 milijonov forintov. Podjetje ima registriran naslov v predmestju Budimpešte.

Tiskovni predstavnik madžarske vlade Zoltan Kovacs pa je na omrežju X zapisal, da je podjetje trgovinski posrednik brez proizvodne ali operativne lokacije na Madžarskem. "Navedene naprave še nikoli niso bile na Madžarskem," je še zagotovil.

Zaradi očitkov zoper Gold Apollo je tajvansko tožilstvo uvedlo preiskavo. Zagotovili so, da bodo ukrepali v skladu z zakonom, če bodo odkrili nezakonitosti.

Dvomijo, da gre za izdelek tajvanskega podjetja

Tajvansko ministrstvo za gospodarstvo pa je v izjavi pojasnilo, da imajo pozivniki, ki jih podjetje izdeluje, manjše vgrajene baterije, ki nimajo zadostne kapacitete za eksplozijo ali povzročitev telesnih poškodb. Glede na poročanje medijev in fotografij, ki so jih prejeli, dvomijo, da gre za izdelek tajvanskega podjetja. Prav tako nimajo nobene evidence, da bi podjetje izvažalo v Libanon.

Množična eksplozija pozivnikov pripadnikov šiitskega gibanja Hezbolah v torek je terjala najmanj 12 življenj, med umrlimi sta dva otroka, več kot 2800 ljudi pa je ranjenih. Izrael se še ni odzval na obtožbe o odgovornosti za eksplozije, je pa več medijev poročalo, da so izraelski agenti na določeni točki v dobavni verigi v pozivnike namestili eksploziv in ga sprožili na daljavo.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 21:40 18. September 2024.

    Vseeno kdo - je pa dobra fora!

  • 19:46 18. September 2024.

    https://theworldwatch.com/videos/1622690/israeli-massad-explode-the-lighters-of-lebanese-terrorists-in-ultimate-f-you-move-2-videos/

  • 18:06 18. September 2024.

    Saj je popolnoma jasno - Madžari, Kitajci (ki so s podtaknitvijo afere Tajvanu ubili dve muhi na mah), zadaj pa …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.