Egipt predstavil načrt za prekinitev ognja v Gazi

Foto: Epa
Foto: Epa
Egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi je predstavil predlog za dvodnevno prekinitev ognja v Gazi, ki bi vključeval delno izmenjavo ujetnikov, sčasoma pa bi lahko vodil k celovitem premirju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Oglej si celoten članek

Egiptovske oblasti v zadnjem letu igrajo ključno vlogo v večinoma neuspešnih pogajanjih za premirje v Gazi.

Egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi je danes v družbi alžirskega kolega Abdelmadžida Tebuna na novinarski konferenci v Kairu predstavil načrt za dvodnevno prekinitev ognja, med katerim bi palestinsko gibanje Hamas izpustilo štiri talce, zajete med vdorom v Izrael 7. oktobra lani. Izrael bi v zameno izpustil še nedoločeno število palestinskih ujetnikov.

Temu bi nato sledila nova pogajanja z namenom doseganja celovitega premirja in dobave humanitarne pomoči v razdejano enklavo, je še pojasnil Sisi.

Z izjemo kratkotrajne prekinitve ognja novembra 2023 so bili poskusi Egipta, Katarja in ZDA za dosego premirja v Gazi neuspešni. Palestinski Hamas je sicer izrazil strinjanje z načrtom za premirje in izmenjavo ujetnikov, ki ga je junija odobril tudi Varnostni svet ZN, a temu ni naklonjena izraelska vlada, ki ostaja zavezana vojaški rešitvi konflikta.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.