Demonstranti zahtevajo odstop premierja

Foto: Žurnal24 Policija je aretirala ljudi.
V Budimpešti je nekaj sto protestnikov zahtevalo odstop socialističnega predsednika madžarske vlade Ferenca Gyurcsanyja.
Oglej si celoten članek

Protestniki, večinoma pripadniki skrajnih desničarskih skupin, so poskusili zavzeti dva mostova, ki prečkata reko Donavo, in in blokirati promet na njih. Kot poroča madžarska tiskovna agencija MTI, je madžarska policija protestnike zaradi nezakonitega protesta in zaustavljanja prometa odstranila.

Policija je še sporočila, da so protestnike pregnali, več voditeljev pa pridržali. Nekateri protestniki so nosili rdeče zastave z belimi črtami, ki jih povezujejo z madžarskim nacističnim režimom iz druge svetovne vojne.

Madžarska glavna opozicijska stranka Fidesz se je od protestov distancirala. Strankin tiskovni predstavnik Peter Szijjarto je proteste označil kot popolnoma nesprejemljive, poroča še MTI.

Protesti so sovpadali s 17. obletnico blokade taksistov na Madžarskem. Takrat so taksisti zaradi 65-odstotnega povišanja cene bencina s svojimi vozili blokirali promet na večjih mostovih v Budimpešti in na cestah po državi.

Madžarsko so sicer po 17. septembru lani, ko je državna radijska postaja predvajala del skrivnega Gyurcsanyjevega govora svojim strankarskim sodelavcem, v katerem je priznal, da je vlada, da bi zmagala na volitvah v aprilu 2006, lagala o gospodarskem stanju v državi, in ob 50. obletnici protisovjetske revolucije, zajeli številni nasilni protesti proti Gyurcsanyjevi vladi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.